Syksyn opintosuunnitelma

SAMSUNG CSC

Hiljaisempi päivitystahti ei ole johtunut lainkaan koneella istumisen puutteesta vaan siitä, että olen todella intoutunut koulunkäyntiin. Kerroin joku aika sitten, että opiskelen kandidaattiopintojen viimeistä vuotta nyt yliopistolla ja että kerron tarkemmin opintosuunnitelmastani tälle vuodelle. Jos lukemassa on nyt joku uudempi lukija, niin opiskelen Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa elintarviketiedettä.

Syksy alkoi tosiaan elokuun puolella sillä, että kävin fysikaalisen kemian laboratoriokurssin ennen varsinaisten luentokurssien alkua. Tämä labrakurssi oli töiden puolesta ihan hauska ja varsinainen työ taisi olla laskuvaiheessa kun jokaisesta tehtävästi piti palauttaa työpäiväkirja laskutoimituksineen. Matematiikkka ei ole ollut mun vahvuus yliopistossa mutta nyt kurssin jälkeen voin todeta senkin menneen eteenpäin harppauksin.

IMG_20160415_131007

Loppupeleissä innostuin laskuista sen verran, että laskin niitä maanisesti puolentoista viikon ajan saaden kaikki työt palautettua reilusti ennen määräaikaa ja arvosanaksi 5 (asteikolla 1-5). Tämä onkin ensimmäinen viitoseni koko yliopistohistorian aikana joten se kyllä lämmittää mieltä ja tulee vielä kemian sivuainekokonaisuuteen johon hyvät arvosanat ovat kaivattua kamaa. Syksy on lähtenyt siis käyntiin aivan loistavasti ja olen todella innoissani.

20160830_111433 20160830_111808 20160830_111643

Yliopistolla kuten monessa muussakin asiassa elämässä pätee sanonta, sen minkä taakseen jättää sen edestään löytää. Senpä vuoksi olen käynyt tähän syksyn alkuun jopa jo kolmessa tentissä vaikka takana ei ole montaa viikkoa opiskelua. Keväällä kun turnausväsymys iski opintojen kanssa, muutama kurssi jäi roikkumaan. Tänään aamulla oli viimeinen tentti nyt hetkeen ja olo on keveä. Aina tällaisten tenttirupeamien jälkeen on voittajaolo jos on vaan saanut mentyä tenttiin. Yliopisto-opiskelun parhaimpiin asioihin kuuluu vapaus mutta samalla täytyy muistaa, että vastuu omasta valmistumisesta on yksin itsellä. Sen huomasi konkreettisesti niiden vuosien aikana jotka olen viettänyt kotona lasten kanssa. Kukaan ei kaipaa perään eikä kysele. Siksi olenkin ylpeä siitä, että olen jaksanut jatkaa. Opiskelupaikanhan sain juuri ennen esikoista eli olen ollut jo kolmeen kertaan ”äitiyslomalla” opinnoista jo ihan senkin vuoksi että olen kaikkia täysimettänyt puoli vuotta ja jatkanut imetystä vielä pitkään senkin jälkeen. Kotoa poissaoleminen ei ole ollut helppoa ja oman haasteensa siihen on tuonut se, että meillä on lapsia jotka kaipaavat erityistä tukea. Mua on tarvittu kotona enemmän ja omat opinnot on jääneet toissijaiseksi. Nyt yritän kuitenkin saattaa ne loppuun, sillä opintopisteitä minulla on jo aika paljon, joista iso osa myös maisterivaiheeseen.

SAMSUNG CSC

Maisteriopinnoista puheen ollen, nykyäänhän maisterin ja kandidaatin tutkinto ovat kaksi täysin erillistä tutkintoa joihin molempiin haetaan erikseen. Sain kevään haussa paikan elintarviketeknologian maisteriohjelmaan ja nyt saan virallisesti suorittaa niitäkin kursseja (myös sellaisia jotka vain pääaineopiskelijoille). Tätä varten piti kandidaattitutkinnosta olla suorittanut tietty osuus. Elintarviketieteilijällä on useita vaihtoehtoja jatkaa maisterivaiheessa joten siksikään tuo paikka ei ollut itsestäänselvyys. Olen todella onnellinen tuosta opiskeluoikeudesta enkä malta odottaa, että koko kandidaatintutkinto on paketissa ja pääsen suorittamaan maisterivaiheen kurssit myöskin kokonaisuudessaan. Tulen siis suorittamaan kandidaatin tutkinnon elintarviketieteistä ja maisterin tutkinnon elintarviketeknologiasta. Sivuaineita minulla on kemia, funktionaaliset elintarvikkeet, ravitsemustiede ja liikuntalääketiede, joista kolme jälkimmäistä on jo kokonaan tehty. Kemian sivuaineeseen tulee vielä tänä vuonna kursseja että saan sen paketiksi.

SAMSUNG CSC

En tiedä mistä johtuu, että mulla on aina ollut aika huono itsetunto opiskelijana. Koen, että olen ollut lapsesta saakka keskiverto-oppilas ja saanut harvemmin kiitettäviä ja enemmän seiskoja. Aloitin kuitenkin lukion yhdessä Oulun arvostetuimmista lukioista eli Lyseon lukiossa niin että minulla oli kolmannelta aloitettu pitkä ranska A-kielenä ja opiskelin mm. pitkää matematiikkaa saksaksi muutaman kurssin. En siis varmaankaan ollut ihan huono. Nyt yliopistoajan venyessä näin pitkäksi olen monesti ajatellut olevani huonompi. On hankala arvostaa itseään kun ei pääse opintojen kyytiin vaan tippuu kelkasta lukuvuosi toisensa perään. Olen kokenut myös suurta ahdistusta siitä, että kun olen enemmän kirjoittajatyyppiä, että miten pärjään matemaattisia taitoja vaativista kursseista joita ei pääse läpi ”tarinoimalla” tai lukemalla. Nyt kun fysiikat on jo suoritettu ja monet laskuja sisältävät kurssit tehty olen saanut sitä itseluottamusta opintopiste kerrallaan. En edelleenkään ole se joka saa kursseista kiitettäviä (ehkä tämä uusin poikkeus vahvistaa säännön) mutta uskon että löydän omat vahvuuteni. Olen hyvä ravitsemustieteessä ja siinä, että osaan tuottaa tieteellistä tekstiä joka on silti soljuvaa. Kun opiskelen tarpeeksi pitkälle niin oivallan asiat kun ne nivoutuvat yhteen tarpeeksi monesta kohdasta joten hallitsen kokonaisuudet erinomaisesti, kunhan olen opiskellut perusteet.

Ehkä nyt kun kandidaatintutkinto on pian valmis ja maisterivaihekin jo alkanut voisin lakata moittimasta itseäni. En varmasti ole yhtään huonompi kuin muutkaan vaikka itse ajattelisin niin.  Mun unelma on ollut käydä kouluja vaikka olenkin saanut lapsia siinä ohella ja toivon, että parin vuoden kuluttua voin kilistellä taipaleelle hyvällä omallatunnolla. Ehtii kai sitä vielä kolmivitosena oman alan hommiin ja eipähän ole enää äitiyslomarumbaa edessä :)

SAMSUNG CSC

Missä on nerot tehty?

SAMSUNG CSC

Tänään olin tutustumassa Stanfordin yliopistoon ja vaikutus oli lähtemätön. Arvasin, että paikka on näkemisen arvoinen mutta tuo tunnelma mikä siellä vallitsi oli mieletön. Stanford kuuluu maailman huippuyliopistoihin ja se muodostaa yli 700:lla rakennuksella aivan valtavan kompleksin, jonka pinta-ala on 33,1 km². 1885 perustettu ja 1891 avattu yksityinen yliopisto on Yhdysvaltojen parhaimmistoa ollessaan jatkuvasti viiden parhaan yliopiston kärjessä koko maassa ja se on kymmenien Nobel-palkittujen kotiyliopisto. Vanhat, upeat rakennukset oikein henkivät intellektuellia ilmapiiriä kun käveleskelin ympäri kampusta. Ehkä jotain maagista henkeä niistä tarttuisi minuunkin?

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Stanfordissa opiskelee 16 122 opiskelijaa joista 6994 alemman (undergraduate) ja 9128 ylemmän korkeakoulututkinnon (graduate) opiskelijaa. Jokainen heistä maksaa yli 50 000 dollarin lukuvuosimaksua johon kuuluu majoitus, ruoka ja terveydenhoitopalvelut. Alueella kulkee myös ilmainen bussi vaikka moni käyttääkin pyöriä. Ihmisvilinää kuviini ei näköjään tallentunut vaikka sellaista löytyi ainakin kampuksen Starbucksista mistä haimme kahvit. Yhdestä ikkunasta kurkatessani näin auditoriollisen ihmisiä kuuntelemassa luentoa. Kauneimmat kuvat sain Hoover Towerin tornista josta näkyi koko Piilaakso ja San Franciscon lahden toiselle puolelle saakka.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Tarkemmin kävin tutustumassa kemian laitoksen rakennuksiin, jonka seinältä saattoi bongata vuoden 2014 Nobelin palkinnon saaneen William Moernerin kuvan. Hän sai Nobelin kemianpalkinnon yhdessä Eric Betzigin ja Stefan Hellin kanssa erittäin korkean resoluution fluoresenssimikroskopian menetelmien kehittämisestä ja herran työhuone on edelleen talossa. En viitsinyt kuitenkaan mennä koputtelemaan enkä valitettavasti törmännyt häneen sattumalta. Kemia kiinnosti ihan sen vuoksi, että elintarvikekemia on niin suuri osa omia opintojani. Ehkä joku päivä minä voisin olla täällä tekemässä maisterinopintoja tai postdoc-tutkimusta.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Matkalla lääketieteen rakennuksille oli rakennettu aitamaisia istumapaikkoja joiden kyljet kertoivat tarinaa menestyksestä. Niihin oli kuvattu ja tarinoitu suuria innovaatioita mitä stanfordilaiset ovat keksineet sen aloittamisesta lähtien.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Lääketieteellisen tiedekunnan seinällä menestyskuvien sarja oli pitkä. Asetuin siskon ideasta täyttämään seuraavaa tyhjää taulua :) Tällainen voisi sopia Viikkiin myös ja onhan meillä Helsingin yliopistossakin ollut Nobelisteja. Lääketieteellisen puolella oli paljon myös uudempia rakennuksia kuten kantasolututkimuskeskus, jossa järjestetään Yhdysvaltojen ensimmäisenä aloitettua kantasolubiologian tohtoriohjelmaa.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Arvaatteko mitä yhteistä näillä yrityksillä on: Google, Yahoo!, Hewlett-Packard, Nike, Instagram ja Snapchat? Kaikkien niiden perustajat ovat opiskelleet tai työskennelleet Stanfordissa. Palo Altosta on lähtöisin myös facebook ja täällä sijaitsee se autotalli jossa koko idea keksittiin. Pakkailenpa matkalaukkuun siis innovaatioiden ilmaa ja Nobelistien neroutta jos sitä voisi ottaa kassikaupalla kotiin. Kai siihenkin on joku keino keksitty.

Vai ei kai se vaan voi olla opiskelu, vaivannäkö ja kova työ?