Kalaonnea ja valmista simaa

SAMSUNG CSC

Mökillä ollaan ja ihanaahan täällä on. Järvestä nousi haukea ja ahventa ja kaupasta löytyi skånelaisia uusia perunoita ja lohta. Mökki lämpeni parissa päivässä ja nyt täällä on ihana lämpö tuvassa. Eilen illalla saunottiin ja tänään on edessä uusintakierros. Yllättävän monella muullakin mökillä näkyy ihmisiä mikä taitaa olla hyvän sään ansiota. Viime vuonna oltiin vappua kaupungissa niin tämä on mukavaa vaihtelua.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Ostettiin erilaisia siemeniä ja niitä ollaan istutettu kesää varten. Tilliä, persiljaa, salaattia ja kesäkukkia. Lankomies on tehnyt puuhommia joita tontilla kaatuneista puista on tullut ja äitini leipoi mansikkapiirakkaa. Mun tekemää simaa nautittiin jo ensimmäisenä valmistuneista pulloista. Hyvää tuli!

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Huomenna suunnataan mun veljeni luokse Espooseen vappulounaalle ja siitä sitten kotia kohti.  Kurkkaathan vielä Malja uudelle ystävyydelle postaukseen jos kaipaat vappuusi drinkkivinkkiä kuohuvasta. Oikein ihanaa työväen juhlaa kaikille: mökille, maalle tai kaupunkiin! Kertokaahan mitä olette tehneet ja mitä on vielä ohjelmassa?

SAMSUNG CSC

Nyt kannattaa valmistaa sima!

SAMSUNG CSC

Vappu on viikonloppuna ja vielä ehtii hyvin valmistaa itse tehdyn perinteisen siman. Simaa voi valmistaa kahdella tapaa, eli niin että se käy jääkaapissa viikon tai huoneenlämmössä kolmisen päivää. Huomenna tiistaina on parasta laittaa sima tekeytymään mikäli haluat nauttia sitä jo lauantaina eli vappuaattona. Keskiviikkonakin ehtii vielä sunnuntaiksi mutta näissä tapauksissa pitää tosiaan antaa siman käydä huoneenlämmössä koko aika myös pullotuksen jälkeen. Simaa varten tarvitset sitruunoita, fariinisokeria, taloussokeria, hiivaa, rusinoita ja vettä.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

PERINTEINEN VAPPUSIMA

4 l vettä
250 fariinisokeria
250 g taloussokeria
1-2 sitruunan mehu
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Pullota sima. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä viikon kuluessa.

Tuplaamalla ohjeen (käytä hiivaa 1/4 tl) saat riittävästi simaa suurelle vappuseurueelle! Kiitos tästä reseptistä DanSukkerille, joiden sivuilta löysin tämän. Siellä oli myös hieno video siman valmistuksesta. Itse tein ohjeen tuplamääränä että siitä riittää mökille mukaan.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Mä pääsen huomenna pullottamaan siman, sillä valmistin sen tänään. Laitoin itse neljän ison sitruunan mehun tähän tuplamäärään sillä en raastanut kuorta mukaan ollenkaan. Kaikki viime kesän mansikkamehut on juotu niin lasipullotkin ovat kaapissa tyhjillään sopivasti. En tähän postaukseen saa vielä kuvaa valmiista simasta mutta voin loppuviikosta lisätä sellaisen seuraaviksi vuosiksi odottamaan. Tässä viime vuodelta siskoni valmistama sima ja munkit.

SAM_9740

En oo itse koskaan valmistanut simaa ”omassa kotona” kuten sanotaan vaan olen aina juonut isäni valmistamaa simaa vappuisin. Muistan jo lapsuudesta sen kun sitä tehtiin ämpärillinen ja odotettiin kuin kuuta nousevaa että rusinat pompsahtavat pintaan. Silloin pullon sai avata. Parasta sima on aivan jääkaappikylmänä ja kun viime vuonna ostin sitä yhden pullon vapputorilta 4,5 euron hintaan en voinut olla tekemättä sitä itse tänä vuonna. Nyt sitten vain odotellaan :) Toivottavasti onnistuu!

Aiotteko te valmistaa simaa itse?

SAM_9732