Vielä Wienin matkavinkit

Tässä tulee varsinainen matkapostaus Wienistä. Minähän fiilistelin jo ennen matkaa mitä haluaisin nähdä ja kokea ja ainakin osa niistä toteutui. Suurin haaveeni oli päästä Hofburgin linnaan Sisi Museoon, sillä olen Itävallan Keisarinna Elisabethin eli suomalaisittain Sissin suuri fani Romy Schneiderin tähdittämien elokuvien myötä. Halusin nähdä millainen kuninkaallinen palatsi oikeasti on ja millaista elämää he elivät.

Ihan alkuun museossa oli nähtävillä Silver Collection eli kaapeittain astiastoja sekä pöytähopeita joita hovissa käytettiin. Niiden määrä oli mykistävä ja astiat olivat todella kauniita ja yksityiskohtaisesti maalattuja, täynnä kultaa ja koristeita.

Näytillä oli myös Sissin käyttämiä juhlapukuja ja päivämekkoja sekä kaikenlaista arkeen liittyvää pientä tavaraa. Hyvin mielenkiintoinen oli myös keisarillisten asuintilojen kierros, jossa sai nähdä minkälaisissa huoneissa he asuivat ja työskentelivät Itävallan keisari Frans Joosef I:n kanssa. Näitä huoneita ei saanut kuvata niin niistä minulla ei ole kuvia. Näin kuitenkin Sissin asuintilat, jumppahuoneen puolapuineen, keisarin työhuoneen sekä monta muuta huonetta joita he asuttivat valtavasta palatsista.

Hofburgia ja Sisi Museota suosittelen kaikille kuninkaallisten historiasta kiinnostuneille sekä myös lasten kanssa matkustaville sillä ainakin tuo vaatteiden ja asuintilojen näkeminen oli meidän lasten mielestä mukavaa. Heitäkin kiinnosti miten keisari ja keisarinna ovat eläneet palatsissa.

Wienin vanhan kaupungin keskustassa eli Innere Stadtissa nähtiin Stephansdom eli Pyhän Tapanin tuomiokirkko. Sen salmiakkikuvioitu katto on kattotiilistä ja korjattu viimeksi vuonna 1952. Goottilaistyylinen kirkko on 1200-luvun jälkeen kokenut monia muutoksia etenkin sisätilojen osalta. Kirkon julkisivussa oli meneillään nytkin jonkinlaista korjaustyötä mutta katedraali oli siitä huolimatta vaikuttava.

Koko Wien avautui merimaailma Haus des Meeresin kattotasanteelta joka kiersi koko rakennuksen ympäri avaten maiseman kaikkiin ilmansuuntiin. Jättimäinen akvaario ja erilaisten vesieläinten maailma oli todella mielenkiintoinen perhekohde ja näimme niin krokotiin kuin valtavia anakondia sekä haikaloja. Merimaailmassa oli upean värisiä trooppisen veden kaloja, kilpikonnia ja näiden päälle kaikenlaista rekvisiittaa kuten suurten haikalojen hammasluustoja. Minusta tämä akvaariotalo oli mukava kohde jossa katsottavia ikkunoita riitti ja jokaisessa kerroksessa kymmenestä oli aina mielenkiintoista nähtävää.

Haus des Meeresin takana oli mukava leikkipuisto ja paikka sijaitsee muutenkin todella mainion ostoskadun Mariahilferstrassen sivukujalla. Lähin metropysäkki oli aivan kulman takana ja visiitin voi yhdistää esimerkiksi alla olevaan Sacherkakkupalaan Aida kahvilassa.

Wienissä kevät oli jo paljon pidemmällä vaikka reissumme oli helmikuun loppupuolella. Luinkin jostain, että Wien on hyvä matkakohde ympärivuoden ja kun itse reissasimme tällöin ”pimeään aikaan” kun ei ole mitään erityistä ja sää oli näin hyvä niin en näe kyllä talvikuukausina matkustamisessa mitään huonoa. Keväämmällä tällaisessa puistossa olisi voinut istua pidempäänkin.

Jos vielä pääsen Wieniin joskus kesällä, haluan nähdä Schönbrunnin linnan ja palatsin puutarhan. Sitä kuninkaalliset asuttivat kesäkuukausina joten se on ehdottomasti koettava kaikessa kukoistuksessaan.

Lomahyggeilyä

vienna-674855_1920

Olen aina rakastanut matkustamista. Minun vanhemmat ja etenkin äitini on matkustanut paljon ja ottanut meitä lapsesta saakka mukaan myös työmatkoille, jos se vain suinkin on ollut mahdollista. Olen jo nuoresta päässyt siis jonkun verran matkustamaan hänen ansiostaan. Ihan suurin reissaaja en ole jos vertaan sisaruksiini, joita myöskin ulkomaat houkuttavat niin asumisen kuin työn puolesta. Siskoni joka asuu nyt Kaliforniasssa on ihan mahdoton reissaaja. Hän on uskaltanut lähteä yksin Kiinaan tai Aasiaan ja käyttänyt jokaisen vaihtoppilaaksilähdön tai yliopiston vaihtomahdollisuuden hyväkseen. Itse matkustan mieluiten tutussa seurassa vähän varmempiin paikkoihin mutta rakastan kyllä jokaista elämystä, minkä saa siitä kun kokee maailmaa. Joinain vuosina kun tienestit ovat perheessä olleet tiukassa ei ole voitu lähteä mihinkään mutta aina kun tilanne on ollut parempi niin ollaan käyty noin kerran vuodessa jossain. Myös lasten iät ovat vaikuttaneet siihen miten mielellään reissuja suunnittelee.

schoenbrunn-503846 palmenhaus-740924_1920

Viime syksynä oltiin syyslomaa ihan kotosalla niin halusin suunnitella kevään hiihtolomalle jotain mukavaa. Kylpylöinti kotimaassa on ollut meidän suosikkeja mutta olen jo pitkään kuumotellut matkaa yhteen Euroopan kaupunkiin, jonka historia on ihan mieletön. Joulun pyhinä ja välipäivinä oli paljon aikaa lomahyggeilyyn ja olenkin tehnyt sitä ihan urakalla sohvanpohjalla.

Joko arvaatte mistä maasta ja kaupungista on kyse?

vienna-1544015_1920

sisi-1817798_1920 park-776359_1920

Kyllä, kyseessä on Itävalta ja sen pääkaupunki Wien. Tuo Sachertortun ja Wolfgang Amadeus Mozartin kotikaupunki on meikäläisellä vielä näkemättä. Kaupungista on kotoisin moni muukin kuuluisa säveltäjä kuten Beethoven, Schubert, Strauss ja Vivaldi. Keski-Euroopan keisarikunnan aikakausi näkyy Wienissä vahvasti ja sen nähtävyyksiin kuuluvatkin mm. Hofburgin palatsi ja Schönbrunnin linna. Kuinka moni teistä on nähnyt ihanat keisarinna Sissistä kertovat elokuvat? Olen itse katsonut moneen kertaan ne Romy Schneiderin tähdittämänä, vaikka ne ovatkin romantisoitu kertomus prinsessa Elisabethin nuoruusvuosista.

sacher-cake-1280575_1920

Wienissä haluan myös vilkaista BOKUa eli Universität für Bodenkultur’ia joka on meillä vaihtokohteena. Vaihtoon lähtö on vielä todella pitkässä kuusessa mutta voisihan sitä käydä haistelemassa tunnelmaa tuolla, onko tuo luonnontieteitä opettava opinahjo sellainen missä voisin kuvitella opiskelevani. Sieltä löytyy nimittäin maisterivaiheen opintosuunta elintarviketieteissä, jonka opetuskielenä on englanti sekä opiskelijoiden ja henkilökunnan lapsilla on mahdollisuus päästä Kindergruppeniin eli hoitoon samassa talossa. Tuo vaihtomahdollisuus on kolkutellut sen verran olan takana, että ilmoittauduin kevääksi saksankielen kurssille, verestämään muistoja saksan kielestä. Opiskelin sitä yläasteelta lukioon niin, että kävin lukiossa jopa kaksi kurssia pitkää matematiikkaa saksaksi ennen kuin vaihdoin suomenkieliseen ja lyhyeen matematiikkaan. Oli vähän liikaa mulle! Nyt hyvä jos osaisin tilata kakkupalan ja kahvin saksaksi.

dobling_-_wilhelm-exner-haus

Finskin tarjous Finnair Plus-pisteillä oli piste iin päälle ja lennot on buukattu. Ollaan reissussa vain neljä päivää, sillä ajattelin että tällä kokoonpanolla se on ihan riittävä. Matkustetaanhan vaikka Tukholmaankin vain pariksi päiväksi ja lentoaika Wieniin on varsin kohtuullinen, 2t30min. Haluan vain nähdä minkälainen tunnelma Itävallassa on, katsoa kaupungilla kulkevia ihmisiä kahvilassa ja tsekata esimerkiksi ZOOM-lastenmuseon. Luin myös, että Hofburgin linnan kuuluisassa kuninkaallisten perhostalossa kannattaa vierailla lasten kanssa.

Majoitus puuttuu vielä joten se pitää varata. Hirmu monessa hotellissa on vain vähän suuria huoneita eikä se houkuta, että pitäisi varata kaksi huonetta ja olla miehen kanssa eri huoneissa. Jos nyt jolla kulla on vinkkiä majoituksesta Wienissä niin kirjoittakaa ihmeessä!

Oletteko te käyneet Itävallassa?! Tai onko teillä suunnitelmia hiihtolomalle?

Kuvat: ilmainen kuvapankki Pixabay

vienna-1567872_1920