Hyvää itsenäisyyspäivää!

SAMSUNG CSC

Joulun tuoksu tuli! Hyasintit kukkii. Meillä on tänään rento päivä. Nukuttiin pitkään ja lähdetään iltapäivällä veljeni luokse Espooseen syömään. Sinne kokoontuu muutakin sukua, yhdessä viettämään itsenäisyyspäivää.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Illalla aion katsoa linnan juhlia ja juoda glögiä kotosalla. Kutsuin naapurinrouvan kylään, jos ehtii piipahtamaan seuraksi jossain vaiheessa. Tässä on helppo kylästellä ystävän kanssa kun asutaan vierekkäin ja voi tarvittaessa ottaa lapsia mukaan. Välimatka on niin lyhyt, että se menee takki auki kipaistessa.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Mun hyasintit on Lidlistä ja ostin niihin pussin jäkälää Plantagenista. Olen muuten ollut pian kaksi viikkoa ilman mitään migreeni-, päänsärkylääkkeitä sekä kahvia. Voin kertoa, että aikamoisia jyskytyksiä on ollut. Välillä puristaa vanne, välillä tuntuu että aivot heiluu joka askeleella kun kaikki liike ja liikkuminen sattuu ja välillä on sellaista kokopäivän kestävää mutta siedettävää jomotusta. Kuitenkin yöunet ovat tulleet takaisin, eikä sydän enää jyskytä jatkuvasti. Oli varmasti hyvä aika herätä, sillä uskon että olin aikalailla matkalla siihen särkylääkepäänsärkyyn, kun tuossa ynnäilin paljonko olen syksyn aikana joutunut lääkitsemään vointia. Sehän meni tosiaan sitten siihen, että päätä särki ihan päivittäin.

Nyt pitää toivoa, että kun loma alkaa niin kaikki päänsäryt ja migreenit hellittävät, sillä en halua joutua käyttämään niihin lääkkeitä. Pitäisi varmaan varata aika lääkärille, että voisin keskustella jatkosta ammattilaisen kanssa. Nyt olen kuitenkin tyytyväinen, sillä luin että tuo kaksi viikkoa on pahin. Kyllä tämä tästä!

Oikein ihanaa itsenäisyyspäivää teille!

SAMSUNG CSC

¡Hola, Madrid!

SAMSUNG CSC

Terveiset Espanjan kauniista pääkaupungista Madridista. Täällä on kaunis ja lämmin sää, joka on hellinyt meitä vielä näin lokakuun lopussa. Saavuin perille maanantai-iltana ja hyvin nukutun yön jälkeen lähdimme äitini kanssa Thyssen-Bornemiszan museoon. Tämä oli aivan ihana museoreissu ja ajattelin kirjoittaa siitä kuvineen vielä oman postauksen. Eilen suuntasimme Reina Sofían museoon sekä kaupungin kasvitieteelliseen puutarhaan.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Reina Sofíassa on esillä lähinnä espanjalaista taidetta 1900-luvulta. Kuuluisin teos lienee Pablo Picasson Guernica Espanjan sisällissodasta vuodelta 1937. Guernica oli vaikuttava, kooltaan valtava lähes kahdeksametrinen (776 x 349 cm) teos joka jätti hiljaiseksi. Museoissa sai suurimmassa osassa paikoista kuvata mutta Guernica oli poikkeus joten nappasin kuvan ostamastani kortista. Picasson maalaus kuvaa kärsimystä siihenastisen sotahistorian suurimmasta ja tuhoisimmasta ilmapommituksesta. Äiti pitää sylissään kuollutta lastaan ja huutaa kohti taivasta, kuoleva hevonen, kaatunut sotilas ja nainen joka on jäänyt loukkuun palavaan taloon ovat vain osa monimutkaista symboliikkaa joka saa katsojan sodan kauhujen keskelle. Ja miten ajankohtainen teos on edelleen ympäri maailmaa, niinkin lähellä meitä kuin Aleppossa. Korttikuva ei todellakaan tee oikeutta tuolle valtavankokoiselle öljyvärimaalaukselle jonka suosittelen kyllä tsekkaamaan jos on tulossa matkalle Madridiin.

SAMSUNG CSC
Kuva kortista, jossa Pablo Picasson Guernica

Reina Sofíassa oli toki muutakin. Viekkaan ja viihdyttävän Salvador Dalín maalauksia ja töitä jotka henkivät surrealismia, joka saa innostuksensa alitajunnasta, ihmisen unimaailmasta, taianomaisuudesta ja epätodellisista sommitelmista. Olipa mukana seksiäkin ja suuria unelmia haluista ja himoista. On tuo Dalí ollut aika veikko!

SAMSUNG CSC
Ángeles Santos, A world, 1929

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Salvador Dalí, Girl at the Window, 1925
SAMSUNG CSC
Salvador Dalí, Portrait of his Sister (Ana Maria), 1925
SAMSUNG CSC
Pablo Ruiz Picasso, Women in Blue, 1901
SAMSUNG CSC
Salvaror Dalí, The face of the Great Masturbator, 1929
SAMSUNG CSC
Salvadro Dalín minikeramiikkaa
SAMSUNG CSC
Salvador Dalí, Man Ray, Portrait of Joella, 1933-1934

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Kierroksen päälle kiipesimme rappuja kattoterassille ihailemaan kapungin ylle avautuvia maisemia. Musoreissun jälkeen köpöttelimme lähellä olevaan kaupungin kasvitieteelliseen puutarhaan, joka loisti tähän aikaan vuodesta Daalioilla. Askelmittari olisi poikaa!

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Äitini tehdessä omia töitään puutarhan kasvihuoneiden arkkitehtuuria tutkiessa, istuin hetkeksi lepuuttamaan jalkoja ja päivittelemään snäppiä. Reissu on ollut niin ihana ja nautin joka hetkestä kun saan imeä sielunravintoa ja kulttuuria omilla ehdoilla. Toki kokonaan oman perheeni kanssa matkustaminen on aivan ihanaa ja jos pitäisi valita niin mieluiten reissaisimme koko poppoolla. Mutta mitäpä sitä kieltämään, ei olisi meikäläisestä kiertelemään museoita tällä tahdilla lapsien kera, ilman että olisi äidin selkä hiestä märkänä. Otan tästä minilomasta ja omasta ajasta ilon irti. Kiitollisuus mielessä, kaikesta tästä. <3

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC