Omassa kuplassa

*Sisältää mainoslinkkejä

Jokaisella elämänalueella on oma kuplansa. Huomaan, että ikävuosien myötä mielenkiinnonkohteeni muuttuvat ja samoin kuplat joiden sisään uppoan. Nuorempana elin vuosia fitnesskuplassa ja ympärilläni oli paljon ihmisiä, jotka olivat kiinnostuneet samoista asioista. Lastensaannin myötä elämää hipoi vauvakupla ja hieman myöhemmin leijonavanhemman kupla, jossa elämän täytti vammaistukihakemukset ja vasut. Jokainen näistä kuplista on ollut erilainen mutta yhtälailla mukaansatempaava ja mielenkiintoinen, elämän sillä hetkellä täyttävä suuri asia niin hyvässä kuin pahassa.

Kun josssain vaiheessa fitnesskuplaani tuli särö, ei sinne ollut enää paluuta takaisin. Silloin mietin, että olisiko parempi keskittää ajatukseni lopulta itseni kehittämiseen henkisesti, fyysisen kehoni sijaan. Myös noissa muissa kuplissa ollessani olen kaivannut sitä, että opiskelu vihdoin tempaisi minut mukaansa. Enkö saa koskaan opintojani loppuun? Miksi opiskelu on minulle niin vaikeaa? Melkein rukoilin, että joku ihmeellinen voima imaisisi minut sisään opiskelun maailmaan ja elelisin opiskelukuplassa onnellisena opintojeni loppuun saakka. Kuitenkaan kupla ei tullut tilauksesta vaikka yritin.

Niin kuin kaikissa kuplissa, sen sisällä ei näy seiniä. Kupla on läpinäkyvä, miltei olematon, eikä sitä ole olemassa fyysisessä olomuodossa. Mielemme sisällä se on kuitenkin selkeä, ainakin ulkopuoliselle. Ulkoa katsova ihminen näkee ihmiset kuplan sisällä, vaikka he eivät sitä itse tiedostaisikaan. Kuplan rajat ovat jykevät kuin muurit ja on helppo nähdä, mihin ihmiset ovat todellisuudessa uppoutuneet. Se paljastuu pienistä eleistä, elämän täyttävistä harrastuksista tai työvalinnoista. Mistä jokaisen arki koostuu? Sieltä löytyy hänen kuplansa.

Toiset ympäristöt ovat meille parempia kuin toiset ja osa jopa haitallisia. On elämänalueita, joihin voi ajatua tahtomattomaan ja niistä on vaikea päästä pois. Elämän voi täyttää sairaus, työttömyys tai riippuvuus. Myös hyvin aikein lähtenyt harrastus tai innostus voi päätyä ylisuorittamiseen tai uupumiseen. Ihana työyhteisö voi muuttua taakaksi tai täyttää elämän liiaksi myös vapaa-ajalla niin, ettei levolle jää sijaa. Sen vuoksi ulkopuolinen ei voi toisen puolesta päättää, mikä kupla on kenellekin hyväksi ja missä määrin. Ne ovat jokaisen omia valintoja ja elämää.

Näkisin, että elämän läpi vaihtelevat kuplat ovat elämän suola. On tärkeää tuntea yhteenkuuluvuudentunnetta ja sitä, että on jossain hyvä. Haluaisin itse myös muistaa, että jokaisella ihmisellä on oikeus kiinnostua siitä mistä haluaa, eikä kuplia voi laittaa tärkeysjärjestykseen. Ne voivat olla pieniä tai suuria ja olla elämässämme pitkään tai vain hetkellisesti. Ehkä niitä ei tarvitsekaan nähdä? Niin kauan kun ei vahingoita itseään tai muita, on ihan ok olla uppoutunut omaan maailmaansa. Itse asiassa kuplassa on ihan kivaa, sillä siellähän on muitakin ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet samoista asioista. Parhaimmillaan yllämme kuplassa korkeammalle kuin uskalsimme odottaa ja saamme toisistamme voimaa.

PS. Freskan* kotisiivous (käy meillä edelleen ja ihan huippu!) alekoodit ovat voimassa vielä tämän kuun loppuun. Voit tilata siivouksen vielä nyt elokuun aikana ja käyttää koodin vaikka siivoukset tapahtuisivat vasta elokuun jälkeenkin. Suosittelen kokeilemaan, on meidän arjen pelastaja <3 Molemmat koodit ovat voimassa 31.8.2017 asti.

kesä20  – 20€:n alennus kertasiivouksen tilaajalle 
kesä50  – 50% :n alennus ensimmäisestä siivouskerrasta säännöllisen siivouksen tilaajalle 

Kotisiivouskokeilu

SAMSUNG CSC

Me palkattiin viime syksynä siivousfirma, josta meillä kävi siivooja kahden viikon välein. En olekaan kertonut tarinaa siitä kuinka siinä lopulta kävi. Noh, kun päätettiin hankkia siivooja niin selasin netistä firmoja ja yritin googletella kokemuksia. En kuitenkaan löytänyt yhtään selvää suositusta luotettavasta lähteestä eli keneltäkään kenet tuntisin, joten valinta piti tehdä hiukan hakuammunnalla. Yhdestä siivousfirmasta tuli sitten meille ihminen käymään ja heti ensimmäisellä käynnillä haluttiin tehdä siivoussopimus. Yritin kysyä mahdollisuutta koesiivoukseen, mutta sopimus oli kuulema molempien turvaksi, joten teimme sopimuksen.

Ensimmäinen kerta tuli ja meille tuli siivooja ja olimme valmistautuneet huolellisesti siivoamalla käyttötavarat pois tieltä jne. Olimme aamusta hetken paikalla ja sitten lähdimme ”asioille” pois pyörimästä jaloista. Kun ajeltiin kotiin näin tien päältä ikkunasta, että siivooja nojaili keittiön työtasoon ja oli kännykällä. Kun ajettiin pihaan, hän meni nopeasti siivoamaan portaita. Amos oli nukahtanut autoon ja kannoin nukkuvan pojan nopeasti sänkyyn ja juoksin pissalle kun oli hätä. Yläkerran vessaan päästessä siellä oli siivoojan meikkipussi ja suoritusrauta. Hiukan ihmeellistä ajattelin ja siivooja kävikin ne nopeasti keräämässä kassiinsa meidän tullessa kotiin hiukan sovittua aikaisemmin. Kännykällekin hän oli löytänyt meidän laturin mikä oli minun mielestäni vähän erikoista, ei kuitenkaan niin erikoista kuin se suoristusrauta :)

Noh, ei siinä mitään ajattelin ja koska muutama sovittu juttu jäi siivouksessa tekemättä soitin kuitenkin firmaan näistä puutteista ja kyselin samalla mikähän oli meikkipussin ja suoristusraudan agenda. Laittautuakin meillä saa siivouksen jälkeen mutta ihmettelin miksi ne oli kuskattu juuri yläkerran kylpyhuoneeseen saakka nimenomaan silloin kun me ei olla paikalla, eikä siivouksen päätteeksi jos haluaa freesiytyä ennen lähtöä. Johtaja korosti että työaika on työaikaa eikä meidän viiden tunnin aika sisällä pitkää ruokataukoa, vaan jonkun paussin välipalaa varten. Hän jutteli myös meidän siivoojan kanssa ja hän ei kuulema ollut laittautunut täällä työajalla, seuraavalla kerralla siivooja tuli kuitenkin edellisenä iltana kipeäksi ja perui tulonsa ja saimme tänne venksaluksen jälkeen sovittua tuuraajan. Tuuraaja kävi sitä seuraavallakin kerralla ja nämä sujuivat ihan kohtuullisesti, meidän aika vain ei sopinut kyseiselle siivojalle ja jäimme odottamaan että kolmannesta henkilöstä tulisi meidän vakkarisiivooja.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Vakiosiivooja löytyi sitten ja saimme tänne kolmannen siivoojan muutaman kuukauden sisään. Toki tämä vaihtuminen oli myös meille vähän stressaavaa sillä sai aina aloittaa alusta sen kanssa että kohde on siivoojalle uusi. Sitten kun tämä kolmas siivooja oli meillä ensimmäistä kertaa niin lähdimme jälleen pois jaloista. Kotiin palatessa tuntia ennen loppumisaikaa hän istuskeli meidän ruokapöydän ääressä, hörppi kahvia ja luki jotain kirjaa tai kalenteria. Piti ruokataukoa kuulema. Tämä se musta olikin vähän erikoista, että meidän kahveista keitetään meidän keittimellä kahvit, varsinkin kun asiasta ei ollut ollut mitään puhetta. Tuntui erikoiselta että siivooja on kuin kotonaan, vähän sillä tavalla kuin että meillä olisi mitään yksityisyyttä. En tiedä kuuluiko kahvimaitokin kaapista mukaan, en kysynyt. Aamuisen puhtaan keittimen sijaan meille jäi sitten siivouksen päätteeksi pannunpohjakahvit, muhat ja likainen keitin. Sanoin asiasta suoraan, että kahvinkeitosta olisi voinut kysyä etukäteen ja siivooja olikin hämillään että eikö siitä ollut tullut aiemmin puhetta. Vastasin että ei ja samaan hengenvetoon hän kysyi lupaa onko se jatkossa ok. On joo, mitäs muutakaan siihen kehtasi vastata :D Soitin taas firmaan ja kerroin sinne taas muutamasta jutusta jotka oli jäänyt tekemättä ja sitten tosiaan tästä kahvinkeitosta. Firmalla oli aina selitys kaikkeen ja nytkin sain vastaukseksi vain että ”No, te ette varmaan ollut enää kotona siinä vaiheessa kun kahvihammasta alkoi kolottamaan”.

SAMSUNG CSC

Moni pieni harmitus ja lähinnä luottamuksenpuute sai meidät tekemään päätöksen, että irtisanotaan siivoussopimus. Siinä oli kuukauden irtisanomisaika ja viimeinen kerta oli uutena vuotena. Koin että tämän yrityksen kanssa meillä ei syntynyt luottamuksellista suhdetta ja joka kerta jäin vähän miettimään jotain. Voi olla että meidän sopimusajalle sattui monta inhimillistä pientä juttua jotka antoivat aiheetta tällaisen olon mikä minulle tuli tai sitten intuitioni jo ensimmäisen kerran jälkeen oli oikeassa ja tämä oli hyvä päätös. Annoin omasta mielestäni kuitenkin monta mahdollisuutta ja asiallisesti keskusteltiin kaikesta.

Voi myös olla että meidän toiveet olivat epärealistisia ja viiden tunnin siivousaikaan olisi pitänyt tarjota ruokatauko ja kahvit, mutta minua se harmitti sillä sain monesti kuulla että viisi tuntia on meillä liian lyhyt aika, 5,5 tuntia olisi sopivampi. Itse kuitenkin halusin että mielummin jotain jäisi pois kuin aika pitenisi sillä tuo viisi tuntia on se aika kun esikoinen on koulussa. Koin myös ristiriitaisena sen, ettei aika riitä kun en ollut varma käytettiinkö se tehokkaasti jos me ei oltu kotona.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Nyt me ollaan sitten ilman siivoojaa ja ilman Roombaa sillä sekin oli yhteistyötä varten vain lainassa ja piti palauttaa :( Tavallinen imuri on laulanut tuttuun tapaan ja vielä toistaiseksi kun ei ole ollut koulukiireitä niin on ollut aikaa siivota. Mulle se suurin haaste on se, että mulla ei ole omaa aikaa siivota kunnolla niin että perhe olisi pois jaloista. On niin paljon helpompaa siivota silloin kun muut eivät ole kotona! Amos on vielä niin pieni että se menee aina vessaharjoilla leikkimään jos ovi on auki, eikä tuoleja voi nostella pöydille jne. Hän ehtii sotkea sitä mukaan kun minä siivoan :) Eilen vein lapset mummolaan ihan tällä ajatuksella ja siivosinkin viisi tuntia sitten yksin ja tunnin vielä miehen avustuksella joten ei kai täällä hullummalta näytä nytkään. Tämän postauksen kuvat on tänään napsittu :)

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Nyt mennään sitten omin voimin, vai olisiko teillä suosituksia? :) Entä onko muilla minkälaisia tarinoita siivouspalveluista?

SAMSUNG CSC