Kolmen sortin omenasose

IMG_20130913_142900

 

Näin kolmekymppisenä mua alkaa selvästi kiinnostamaan kotoilu entistä enemmän. Eilisestä omenatehtailusta innostuneena ajattelin laittaa tänne ohjeita millaisia herkkuja valmistin. Omenoita mulla meni koko touhuun yhteensä 83 kappaletta ja ihan heittämällä arvioimalla niitä oli ~8kg. Tästä määrästä tuli suunnilleen 6,5kg sosetta ja hilloa. Tein kolme satsia isoimmassa kattilassa mitä mulla oli makeutin ne eri tavalla. Ihan ensimmäisenä oli tavallinen sose.

IMG_20130904_155057

Omenasose

~2,5kg omenoita eli

2kg omenasosetta

2dl vettä

Poista omenoista siemenkodat ja laita lohkot kattilaan.

Lisää kattilan pohjalle 2dl vettä ja anna omenoiden pehmentyä kannen alla.

Sekoita välillä ja kun omenat tuntuu pehmeiltä niin soseuta ne blenderissä (tai sauvasekoittimella).

Muista että tulikuumaa nestettä ei saa sekoittaa kannen kanssa joten tee esimerkiksi niin, että otat

kannen keskiosan poissa ja pidä päällä pyyhettä.

Kaada sose puhtaisiin ja kuumennettuihin purkkeihin ja sulje hyvin.

IMG_20130912_162517 IMG_20130912_163805 IMG_20130912_190005

 

Omenahillo

2kg sosetta

1 sitruunan mehu

1kg hillosokeria

2dl vettä

Tee ensimmäisen ohjeen mukaan omenasose ja punnitse sose.

Lisää kattilaan soseen sekaan 1 sitruunan mehu, sokeri ja vesi. 

Keitä 10min ja sekoita välillä.

Kaada sose puhtaisiin ja kuumennettuihin purkkeihin ja sulje hyvin.

IMG_20130912_190540 IMG_20130912_194830 IMG_20130912_185735

 

kevyempi Steviahillo

tee ensimmäisen ohjeen mukaan 2kg sosetta

1/2 sitruunan mehu

1dl (eli 85g) hillosokeria

1,5dl Stevia-jauhetta

Lisää kattilaan soseen sekaan 1/2 sitruunan mehu, sokeri ja stevia-jauhe.

Keitä 10min ja sekoita välillä.

Kaada sose puhtaisiin ja kuumennettuihin purkkeihin ja sulje hyvin.

IMG_20130913_143319 IMG_20130912_184947 IMG_20130912_192422 IMG_20130913_143031 IMG_20130913_142925

 

Steviahillossa on siis lisänä ihan tavallista hillosokeria pieni määrä. Tää oli ihan mun oma kokeilu, enkä mene takuuseen siitä mutta ainakin meidän makutestissä kevennetty hillo oli todella hyvää! Steviaa käytin sen verran mitä meillä kaapissa olevassa purkissa sattui olemaan. Ihanan makeaa verrattuna tavalliseen soseeseen mutta ei niin makeaa kuin hillo. Ihan samanlaista hurjan kaunista kiiltoa siihen ei tullut kuten tavallisessa hillossa, joka on myös väriltään aavistuksen tummemman keltaista verrattuna soseeseen. Kaikkia versioita tuli ihan reilu määrä mutta uskon, että ne menee alta aikayksikön sillä sen verran herkullisia soseista tuli ;) Käytämme niitä puuron päälle, jogurttiin, rahkaan, smoothieen ja miksei lettujen päälle jos vain tulee tehtyä!

sose on tehty omenoista kuorineen ja silti siitä tuli aivan sileää. Ainoastaan pienet vaaleat viirut paljastavat ne :)
sose on tehty omenoista kuorineen ja silti siitä tuli aivan sileää. Ainoastaan pienet vaaleat viirut paljastavat ne :)

illalla rahkan päällä
illalla rahkan päällä

IMG_20130912_211857

vasemmalla hillo ja oikealla makeuttamaton sose
vasemmalla hillo ja oikealla makeuttamaton sose

ylhäällä oleva hillo on kiillon vuoksi kauneimman näköistä, alempana tavallinen sose.
ylhäällä oleva hillo on kiillon vuoksi kauneimman näköistä, alempana tavallinen sose.

IMG_20130913_152455

  

Tarkempaa infoa hillojen valmistuksesta ja esimerkiksi purkkien valmistelusta löysin itse esimerkiksi täältä. Onko muut tehneet jo tälle kesälle paljon hilloja tai omenasosetta? Jos ette niin sitten ei muuta kuin hella kuumaksi ja kokeilemaan! ;)

Anna

7 vastausta artikkeliin “Kolmen sortin omenasose”

 1. Oi, kun kävi houkuttelemaan omppusoseen teko! Meillä ei perinteistä hilloa oikein mene, mies ei halua mitään ”sokeripommeja” syödä, enkä kyllä minäkään kuin harvoin… Jos jostain omppuja saisi tai pikkuisen vaikka ostaisi, voisi kyllä tuota stevia- versiota kokeilla! :) Kivaa viikonloppua sinne!

  • Kaupassa ja toreilla on varmaan edullisesti nyt kun on satokausi meneillään! :) Kannattaa kokeilla jos kiinnostaa! Omatekemä on aina erityisen hyvää ;) Kivaa viikonloppua myöskin!

 2. Pohjoisen tyttönä en voi edelleenkään tajuta miten omenoita voi saada omista puista, vaikka omasta pihasta. Niin luksusta! Ihan harmittaa, kun näkee puita, joista ei kukaan kerää omppuja talteen. Kyllä minullakin on vielä jonain päivänä omia omppupuita. :)

 3. Olipa piristävää lukea välillä ihan muuta kuin treenijuttuja ja katsella herkullisia kuvia. :) Ei sillä, että treenijutut yhtään tympis, päinvastoin. Meillä on pari omenapuuta, mutta tosi huonot säilytystilat, kun ei oo kylmäkellaria tai maakellaria tms. Yleensä tulee siis vaan kannettua omppuja sisälle syötäväksi ja noiden hemmetin banaanikärpästen maisteltavaksi. Taidan kokeilla tuota stevialla makeutettua hilloa, kaikki tarvittavat aineet löytyy. Mä myös pakastan jonkin verran omenaa raasteena, siitä on sit ihana tehdä kiisseleitä tai piirakkaa. Eli voi kulkea äidin jalanjäljissä ja ainakin yrittää tehdä jotain yhtä hyvää kuin äiti. :)

  Mukavaa kotoilua ja viikonloppua! :)

  • Kiva kuulla et tykkäsitte! :) Onpa ihanaa teillä kun tulee oman pihan puista omenaa! :) Mä oon kade ;)

   Kiitos samoin sinne!

 4. Herkullisia kuvia! Meidän pihan omenapuu teki tänä vuonna ihan hirmuisen sadon. Mä oon pakastanut omenaa viipaleina, kuutioina, lohkoina ja soseena. Omput on aika makeita niin niistä tulee ihan mielettömän hyvää sosetta, ja mikäs sen mukavampi kun talvella kaivella pakastimesta aamupuuron päälle ihan itse tehtyä omenasosetta. Terveellistä ja niin hyvää. Täytyy varmaan taas tänään laittaa sosetehdas pystyyn, aika monta kiloa tuossa keittiössä odottelee nimittäin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta