Blogging for dummies

IMG_20130525_183259

Tää ei oo sit mikään herneet nenään -postaus mutta ajattelin kirjoitella ideariihestäni kehittynyttä ajatusta hyvästä blogista ja blogautuksesta. Keräsin kokoon mun omia vinkkejä ja näkökulmia siitä, mikä MUN mielestäni tekee blogista hyvän :) Oisin itsekin ollut ehkä jonkunlaisista ohjeista kiitollinen kun aloittelin urakkaa puolitoista vuotta sitten. Paljon oon oppinut sinä aikana ja koska tänä päivänä mun blogia lukee tuhannet ihmiset ajattelin et voisin koota yhteen oppimaani teille jotka ootte miettineet blogia tai olette vasta alussa! Tässä siis blogging for dummies:

IMG_20130525_104314

 

1. Mieti blogillesi aiheepiiri tai alue josta kirjoitat. Niin kutsutuissa lifestyle-blogeissa mieti kunnolla mikä on sun oma juttusi ja mihin vedät rajan mikä ei kuulu blogiin. Jos esittelet lähinnä päivän asuja, voi askarteluohjeet tai kakkureseptit jättää ehkä kertomatta ettei blogista tule kaiken keksimäsi sonnan kaatopaikka. Laatu on myös sitä, että pysyt suunnilleen aiheessa.

2. Ulkoasullisesti tee blogistasi selkeä. Kaikki koukerofontit ja värilliset tekstit kannattaa unohtaa. Myös liian hyppivät taustakuvat voi jättää lastenhuoneen tapettiin, sillä pieneltä tietokoneruudulta päivittäin luettaessa alkaa kaikki kuviot pikku hiljaa ärsyttämään. Luettavuus on kaiken A ja O. Sen lisäksi elävöitä tekstiä kuvilla. Isoilla kuvilla -aina.

IMG_20130525_182949

IMG_20130525_183052

 

3. Ole rehellinen itsellesi ja lukijoillesi! Tän voi yhdistää aiheeseen kuin aiheeseen! Kukaan ei oo täydellinen ja sen oikeesti huomaa sadan kilometrin päähän kun sellaista menee esittämään. Ole oma itsesi sillä myös ne heikkoudet tekevät kirjoittajasta inhimillisen. Ihmisen johon voi samaistua ja tuntea yhteenkuuluvuudentunnetta. Vinkkinä vielä meille ”laihdutusbloggaajille” -älä viitsi kusettaa kuntokuvissa. Siitä jää kiinni ennen pitkää ;) Rehellisyys siis niissäkin mukaan.

IMG_20130525_182729 IMG_20130525_182859

 

4. Tekstiä joka vilisee kirjoitusvirheitä ei millään jaksa lukea ellei blogi oo ihan mielettömän mielenkiintoinen. Perusjutut kuten yhdys sanat ois kiva kirjoittaa yhteen *en kestä*. Kirjakieli ei oo välttämättömyys mut ehkä kaikkista levvein oullunmurre voijjaaan jättää puhekieleen. Jos et oo varma oikeinkirjoituksesta niin ei mee kauan kun googletat ohjeita vaikka täältä tai täältä.

IMG_20130525_140929 IMG_20130525_135850 IMG_20130525_135608 IMG_20130525_183608

IMG_20130525_130631 IMG_20130525_183914

 

5.  Älä koskaan rakenna itsetuntoasi muiden ihmisten kommenttien varaan. Kehut on aina ihania mutta jos et omaa hyvää itsetuntoa niin bloggaaminen ei ehkä oo sun juttu. Arvostan erityisesti kirjoittajia jotka heittävät itsensä täysillä lukijoiden eteen! Ole avoin äläkä esitä mitään! Toki vakava-aiheisiakin blogeja löytyy mutta mun lukemistoon kuuluu sellaisia joissa meno on rentoa ja itselleen osataan nauraa. Tee blogistasi hauska ja koita heittää tekstiin sitä samaa fiilistä. Saa ihmiset nauramaan ihan ilman hymynaamojakin!

IMG_20130525_171657 IMG_20130525_171907

 

6. Vastaa blogiisi tulleisiin kommentteihin! Mulla on kommentteja tullut yli 15 000 kappaletta ja melkein jokaiseen oon vastannut! Ihan aina en oo ehtinyt vastaamaan kaikille ja heti huolin et varmasti on kommentoija pahoittanut mielensä :( Jos et juurikaan vastaa niin tuskin jengi jaksaa pitkään kommentoida… Kommenteissa pätee ainoastaan yksi sääntö: Älä provosoidu! Ne joille avautuu termit AV ja Mitäs Nyt, tietää tasan tarkkaan mikä on provo. Se on se naapurin kateellinen *usipää jolla ei oo mitään aikomusta lopettaa jos saa sut hermostumaan. Sen verran pitää sitä itsetuntoa löytyä et jättää sellaiset kommentit omaan arvoonsa. Tosin näiden ”mielensäpahoittajien” kommettiboksit on usein tosi hauskaa luettavaa :D

IMG_20130525_183830 IMG_20130525_183340

IMG_20130525_183500

IMG_20130525_154010

 

Ohjeita löytyy varmasti tuhansia mutta eiköhän noilla pääse alkuun! Onko sulla joku hyvä vinkki bloggaamiseen tai mitä tuumasit mun kultaisesta kuusikosta?! Sana on vapaa! :)

Minkälainen blogi viehättää?

Minkälaiseen blogiin palaa aina uudelleen?

IMG_20130525_183201 IMG_20130525_195244

Anna

48 vastausta artikkeliin “Blogging for dummies”

 1. Tuo on kyl niin totta tuo kommentteihin vastaaminen! Oon lopettanut joidenkin blogien lukemisen, ku bloggarit ei oo vastanneet ollenkaan kommentteihin. Mun mielestä on sillain turha perustella ettei KOSKAAN ehi vastata kommentteihin ku niitä tulee niin paljon, no miksi ees bloggaa jos siihen ei oo aikaa? Mun mielestä blogit on just vuorovaikutusta lukijoiden ja bloggareiden välillä ja tulee tosi blaah kuva jos bloggari ei koskaan vastaa kommentteihin.
  Toki ymmärrän sen, että jos on sillon kiirettä ja ilmottaa siitä lukijoilleen et vastaa niihin myöhemmin. Toki joihinkin kommentteihin vastaamisen unohtaminen on ihan inhimillistä :)

  • Musta kans se vuorovaikutus on yks parhaita puolia! Silti täytyy myöntää et kommentteihin vastaaminen vie joskus todella paljon aikaa… Olisi aina helpompaa kirjoittaa uusi postaus jos on jo kuvia päivästä jne. Mutta kyllä niihin pitää jossain vaiheessa aikaa löytää! :) Kommentit on kuitenkin se blogin suola!

 2. Aamen tulee täältäkin! Erityisesti kakkonen ja nelonen on lukijan kannalta ainakin musta erityisen tärkeitä! En kestä jotain blogia, jossa on esim. musta tausta ja pinkki teksti, sellaista on oikeasti tosi raskasta lukea. Vielä tärkeämpää on nuo kirjoitusvirheet ja yleensäkin se teksin jouhevuus, eteenpäin menevyys ja sujuvuus. Nettimaailmassa on ainakin yksi fitnessblogi, jonka kirjoittaja ei taida harrastaa minkäännäköistä oikolukua. Melkein jokainen yhdyssana on kirjoitettu erikseen, en kestä! :D Samointeksti on vain ajatuksen virtaa, asiasta toideen hypätään surutta ja sen jälkeen palataan taas asiaan, jota käsiteltiin jotain kolme kappaletta sitten. Voi apua…

  No nyt tuli kunnon avautuminen, mutta kiitos Anna tästä blogista! Täällä ei kirjoitusvirheitä vilise ja selkeästi panostat blogiin, ja blogisi on ihanan hyväntuulinen ja rehellinen. Nopeasti olet kivunnut mun lempibloggaajiin, jee! :)

 3. Moi! Asiaa koko teksti.

  Sellaista tulin kertomaan, että sun blogi jumittaa ihan hirveästi nykyään, kun on siirtynyt fitfashioniin. Tiedän, ettei se ole sinun vikasi, mutta ajattelin ilmoittaa. Jostain syystä muiden fitfashion blogit eivät jumita niin paljon kuin sinun. En tiedä onko muilla samaa ongelmaa. Harmitta, sillä blogisi on loistava ja jää monet jutut nykyään lukematta, kun pelkkään sivun latautumiseen menee useita minuutteja. Toivottavasti ylläpito saa asian korjattua!

  Hyvää kesän alkua :)

  • No voi ihan super pöh! Vieläkö tää jumittaa? Nyt kysyisin siis sellaisilta tätä samaa joilla on siis ihan normaali nopeudella oleva netti, eikä mikään ISDN jossain keskellä korpea jossa muutenkin netti tökkii..? Mulla itsellä nimittäin pelaa ja en oo huomannut et vieläkin latais hitaasti (siis näitä uusia postauksia)!

   Ilman muuta laitan heti palautetta eteenpäin et saataisiin toimimaan kuin salama ;) Ihanaa kesää!

  • Ihan hyvä netti meilläkin on eli ei ole siitä kiinni. Mutta tosi harmillista. 5 minuuttia meni, että pääsin tähän kommentti osioon… :/ Mutta toivotaan, että pian korjaantuisi!

 4. Hei! Tuo blogin latautuminen on muuten ollut aika ärsyttävä ongelma tässä fitfashionissa, sen takia harmittaa, että noin 80% vakiolukulistan blogeista siirtyikin tänne! Eikä siinä mitään, voihan postaukset lukea kuvattominakin, mutta aina kun selain saa yhden kuvan ladattua, niin teksti hyppää takaisin siihen ladatun kuvan kohdalle… :D

  Mutta toivotaan, että vika on vain hetkellinen. :)

 5. Muuten kyllä komppaan kaikkia osia, mutta kuvat SAAVAT olla pienempiäkin. Ei ole siis pakko olla isoja kuvia, sivut latautuvat auki jouhevammin ja kaikki kuitenkin osaavat klikata kuvat auki isommiksi jos haluavat. Muuten kyllä olen samaa mieltä kaikesta, varsinkin tuosta kirjoittamisen oikeellisuudesta! :)

  On kyllä semisti rasittavaa kun joutuu rullaamaan pitkiäkin matkoja alaspäin jos on kovasti isoja kuvia ja tekstiä… Mutta kuvat on kivoja!

  P.S. Hurjaa kun joutuu ekaa kertaa omalla nimellään kommentoimaan! T: marsu from Projekti Parempi Elämä.

 6. Ja koska en näköjään osaa kaikkea laittaa samaan kommenttiin, niin itse ainakin tykkään lukea blogeja jotka päivittyvät useasti (vähintään 2x viikossa) ja sisältö on vaihtelevaa.

  • Mä en itse tykkää oikein blogeista joissa on pienet kuvat. En ikinä jaksa alkaa klikkailemaan varsinkin jos kuvia on paljon. Musta se tekee paremman ilmeen blogille kun kuvat on selkeitä heti sivun avautuessa. Mut kyllähän niiden pitäisi tosiaan avautua! :) Eli siinäpä ongelma jos kuvat ei sit näykkään! Mä oon jo pienentänyt kuvatiedoston kokoa et harmi et ei vielä toimi. Toivottavasti saadaan nopeasti korjattua tää!

  • Välillä huomaa sitä, että blogeissa on ihan törkeän pienet kuvat ja sitten ne kuvat on yleensä todella suttuisia. Se pieni koko oikein tukee sitä. Osa kuvista on voinut tietty olla aluksi ihan ok, mutta jos niitä on muokkailtu ihan vääriin kuvasuhteisiin, tulee kuvista todella sekavia.

 7. Samaa harmittelisin minäkin kuin muut kommentoijat – blogin lataaminen on hidastunut ja varsinkin kuvat latautuvat todella hitaasti. Myöskään mobiiliversio iPhone 4s:ssä ei toimi kunnolla (selaimena Safari), vaan postaus on todella kapea (joten joutuu ärsyttävästi zoomaamaan siihen). Yläreunassa oleva mainos tulee näytölle leveänä, mutta itse teksti on vain noin 1/3 sivun leveydestä.

  • Tuota mobiiliversiota korjataan kans parhaillaan! Kiitos viestistäsi! Tarkoituksena on et se ei tuolta näyttäisi :)

 8. Hei! mun samsung näyttää mobiiliversion ihan ok kokoisena ja hyvällä vauhdilla, mutta ei lataa kuvia ollenkaan! olen siis tyytynyt nyt pelkkään jutun juureen ja käynyt myöhemmin kattoon kuvat läppärillä jos muistaa ;)

 9. Joku tuolla jo sanoikin tosta päivittämisestä, ite kans oon sitä mieltä, että paljon kivempi lukea blogia jota päivitetään säännöllisesti! Mun mielestä kuvat taas saa olla pieniä, mikäli ne on sijoiteltu oikein. Eli jos on joku kuvapostaus, nii sillon mielellään isot kuvat, jos taas joku asiateksti/muu vastaava nii kuvat saa olla pieniä oikein sijoiteltuina, Ja tulla oikein sijoittelulla meinaan sitä ettei ne kuvat oo vaa silleen alekkain kaikki yhtenä pötkönä.

  Hahah, tulipa tosi selkeä kommentti tästäki :D Hyvää kesää!

 10. Hyviä periaatteita. Täytyy kyllä itse sanoa, että en odota kommentteihin vastauksia. Luen paljon usalaisia blogeja, joiden kommentteihin vastataan todella harvoin.

  Vielä listaan voisi lisätä, että tee blogi, joka oikeasti latautuu ja näkyy hyvin. Minulla on ollut hirveästi ongelmia sinun blogin siirtymisen jälkeen ja kohta loppuu lukeminen näiden latausongelmuen takia. Toivottavasti tähän tulee muutos. Muuten blogisi on tosi kiva! Näet paljon vaivaa blogin eteen ja sen huomaa.

  • Aika jännää :) En tiennyt kulttuurieroista, heh!

   Tosi surku tää latausongelma :/ Oon laittanut jo palautetta mutta vikaa korjataan vielä!

 11. Tuo luettavuus on niin totta! Yksi asia, joka kiekurafonttien lisäksi sitä heikentää on tekstin keskittäminen, mitä näkyy blogeissa myös jonkun verran. Hankaloittaa pitkän tekstin lukemista ihan tutkitusti. (Oon graafikko, joten näitä asioita tulee mietittyä työkseen.)

  Itse en diggaa myöskään jos isoja kuvia on liikaa, usein rullailen niiden ohi niin nopeasti kuin vain selaimesta lähtee, mutta eipä se mua lukemasta estä esim. sun blogia.

  Jotenkin noihin kirjoitusvirheisiin on tullut nykyisin jo totuttua, etten hirveesti niistäkään enää välitä. Harvassahan oikeinkirjoittajat blogimaailmassa ovat.

  Ehkä tähän listaan olisi voinut lisätä vielä suhteen kaupallisuuteen, sillä sekin linjaus olisi kyllä hyvä olla.

  • Mä en tiennytkään et jotkut eivät katso kuvia lainkaan! :D Hassua!

   Kirjoitusviheitä tulee toki kaikille mut mun silmään pieni oikoluku on paikallaan ennen enter-nappia.

   Kaupallisuudesta en tosiaan kirjoitellut mut oma linja on etten mainosta mitään mistä en itse maksaisi! :) Toki sen pitää liittyä myös jollain tavalla blogin aiheeseen.

 12. Onkohan muidenkin blogeissa kuvien latausongelmia? Mulle ei oo kukaan mitään sanonut.. mut mun samsungilla lataa ihan hyvin kaikki kuvat. Ei oo ollu mitään ongelmia!

  Yks juttu minkä vois lisätä listaan on ”älä kopioi muiden juttuja”. Toki voi linkata toisen bloggaajan postaukseen ja kertoa mitä ajatuksia se itsessä herätti mut suora kopiointi on kyllä ehdoton nou nou. Varsinkin tällaisessa suuremmassa yhteisössä on todella ärsyttävää lukea monta samankaltaista juttua peräkkäin. Kopioinnin huomaa todella helposti!

  Osaisinpa itsekin kirjottaa yhtä hyvin ja hauskasti kuin sä! :)

 13. Oh dear!!
  Muutama kohta kolahti kyllä omaankin blogiin ( tai siis omaan nilkkaan :D )
  Mutta koska ohjeet oli näin selkeät, niin nytpäs osaankin virheitäni korjata ;)
  Ainut vain on noi kuvat… Pienennän niitä tarkoituksella koska bloggerin kuvatila on rajallinen, mikä on todella harmi. Ja en osaa minkään aijjaa.com tms kautta niitä liitellä :(
  Ja itse pyrin päivittämään blogiani ainakin kahdesti viikkoon, nyt toki näillä ihanilla ilmoilla en vain malta istua koneella kovinkaan. Iltaisinkin kun lapset jo nukkuu ja mies on vallannut soffan, niin eväiden jälkeen laitan koiran hihnaan ja lähden kävelylle. Näillä yli kahdenkymmenen helteillä kun ei päivisin koira jaksa tallustella. ( toki on tullut pidempiäkin taukoja blogin päivityksissä ja se on harmittanut itseäkin!! )
  Tykkäisin blogiani kehitellä luettavammaksi ja saada siitä ulkonäöllisesti kivan, harmi vain kun koulussa aikoinaan olin aina korvat pepun alla kun tälläsiä asioita opetettiin. Nyt sen löytää edestään.
  Mutta näillä ohjeilla pääsen nyt ensalkuun vähän korjailemaan mokiani, kiitos!!

  • Mut sulla on Kirsi mukava ja mielenkiintoinen blogi joten älä huoli ;) Pientä fiksausta ja jatka samalla kirjoituslinjalla vaan!

 14. Itse olen miettinyt omaa blogiani, ja sitä, että pätevätkö tuonkaltaiset jutut myös ”erikoisblogeihin”, kuten mulla on lähinnä juttua refluksista, allergioista, arjen vaikeuksista ja nyt uudesta raskaudesta. Blogi kun lähti liikkeelle siitä, että halusin päästä vuodattamaan omia tuntemuksia tuttavien luettavaksi, kun ei ollut voimavaroja kaikille kuulumisia kertoja ja samoja juttuja selittää. Mulle ei paljon kommentoida blogissa, mutta face-to-face / sähköpostilla sitäkin enemmän mun kirjoituksiin liittyen. Sitä olen vähän ihmetellyt… Kuvia siis mulla on ollut vasta muutamassa postauksessa, tekstin väri on jotakin muuta kuin musta-valkoinen jne. :-D Mutta ehkä visuaalisuus ei olekaan mun blogin idea, vaan se, että se toimii mun arjen kaatopaikkana ja muiden vertaistukena. :-) Muoti / fitness / sisustusblogeja kun miettii, niin sun säännöt kuulostavat kyllä järkeviltä!

  • Hyvä pointti et blogeja on hiukan erilaisia niin tyyliltään kuin sisällöltään. Luettavuusasian puolesta tuo fontti ainakin on sellainen jota sinuna muokkaisin. Samalla tavalla säännöt melkein pätee blogissa kuin blogissa! Mu pidä oma linjasi ja blogista itsesi näköinen :) Se on sun tuotos ja sua varten! :)

 15. Minusta hyvä blogi herättää ajatuksia, välillä ärsyttää ja välillä ihastuttaa. En jaksa lukea, jos ei herää tunteita ja oivalluksia. Paras luento, puhe tai artikkelikin on sellainen, jossa ei pureskella kaikkea valmiiksi vaan jätetään tilaa omille ajatuksille ja jatkoprosessille. Blogit toimivat myös ikkunana maailmaan, joka on kaukana omasta arjesta ja elämästä. On hauska ihmetellä maailman menoa ja toisaalta harjoitella erillaisuuden hyväksymistä ja ymmärtämistä. Seuraan monia blogeja myös ammattimielessä, vaikken henkilökohtaisesti ole kovin kiinnostunut teemasta, mutta työn kannalta ovat inspiroivia. Samalla tietenkin avartaa ajatusmaailmaa.
  Tekniset asiat mitä esitit, ovat tietenkin tärkeitä, itselleni lukihäiriöisenä on haatavaa tuo oikeinkirjoitus. Kirjoitankin usein tekstit wordille ja siitä sitten blogin :)

  • Mä oon ihan samaa mieltä, et tunteita pitää herättää :) Silloin blogi on jotenkin mielenkiintoinen! Munkin lukuluettelossa on niin ihastus kuin joskus vihastusblogejakin jos ihan näin paljastan ;)

 16. Sun blogia on ollut ihana lukea. Kiitos siitä! Pilkkuvirheistä en yleensä jaksa välittää, mutta jos puhuu kirjoitusvirheistä niin voi kääk, kun nää silmät alkaa niitä bongaileen…. Myös lumialla blogisi latautuu fitfashioniin siirtymisen jälkeen hitaammin.

 17. Moikka!
  Olet niin fiksu ihana Anna! Täysin samaa mieltä sun kanssa esim.tuosta kommentointi-osiosta! Blogistin ei pidä provosoitua! Ei ainakaan heti tai ei ainakaan kaikista kysymyksistä tai mielipiteistä, jotka eivät miellytä itse blogitarta. Näitäkin näkee… Ei saisi yhtään ilmaista omaa mielipidettään ilman herneen nenään vetämistä. Tietysti kaiken maailman ääliöitä on myös kommentoimisessa mukana ja varmasti laukomassa niitä idiooteimpia letkautuksia, mutta pyrkisin jättämään omaan arvoonsa…
  Sekin on mieletöntä, että ajattelet ainakin että vastailet kaikkien kommentteihin. Itse ainakin harvoin kommentoin minnekään mitään ja vielä harvemmin kommentoin, jos en saa vastausta. Pitää tietysti ymmärtää lukijankin, jos blogistilla on paljon lukjoita ja satoja kommenneteja vastatavana.,..
  Jos, jos, jos, mutta pidän tyylistäsi!

 18. Mulla on ihan paska blogi :)))) … Siellä on ollu nyt hiljaista ja vähän tuntuu, että saattaa jatkossakin olla. Vähän semmonen filis, että kesätauko ois ekä paikallaan…

 19. ”Kommenteissa pätee ainoastaan yksi sääntö: Älä provosoidu! Ne joille avautuu termit AV ja Mitäs Nyt, tietää tasan tarkkaan mikä on provo.” Oletko Porvoosta?? :D

  Tää oli tosi hyvä postaus! Itsekkin kun kirjoittelin vielä bloggeriin, niin pidin mustaa pohjaa, kunnes selvisi ett muutama lukija meinasi saada migreenikohtauksen aina kun luki mun blogia! Onneksi sain palautetta – sehän on ainoa tapa kehittää blogia!
  Joku mainitsikin jo tosta kappalejaosta ja se on kans omasta mielestäni todella tärkeä juttu! Tekstin lukeminen on hirmu työlästä, jos koko blogi on yhtä pitkää pötköä. Kirjoitusvirheitäkin tulee toki aina joskus, mutta kyllä hyvä bloggaaja korjaa ne heti huomattuaan. Laadukas blogi EI vilise kirjoitusvirheitä ja jos on kielen kanssa ongelmia, niin aina kannattaa oikoluettaa.
  Mutta kuten sanottu, kyllä laadukas blogi saa lukijoita ja tämä blogihan on siitä oikein loistava esimerkki :)!

 20. Moi!
  Löysin blogisi vasta hetki sitten, ja olenkin lukenut arkistosta vanhoja juttujasi. Nyt tässä uudessa formaatissa, kaikkia juttuja ei ole lainkaan ja ne jotka näkyy on kahteen kertaa. Olisi kiva jos vielä saisi vanhat jutut takaisin!!!
  Tää sun blogisi on vaan niin huippu hyvä, ja ne vanhat jutut on niin ispiroivia! Itsekkin kahden lapsen äitinä on kiva lukea ihmisestä joka on ollut siellä missä minäkin ja joka on löytänyt vahvuuden itsestään tehdä itselleen hyvää. Sitä NIIN HELPOSTI unohtaa itsensä ja ajattelee vain lapsiaan ja heidän parastaan. Yritän ryhdistäytyä! Ainakin mulla on huippu esikuva! Kiitos sinulle, että olet jakanut elämänmuutoksesi meille.
  Terhi

 21. Kivoja kommentteja ja keskustelua :) Vastaan tässä muutamiin samassa kommentissa:

  *kiitos blogipalautteesta, huomasin että osa postauksista oli tosiaan roskakorissa?! Palautin ne joten toivottavasti nyt näkyy ;) Latausongelmia korjataan edelleen joten kärsivällisyyttä vielä muutama päivä :/

  *Gazozille ei valitettavasti ole tällä hetkellä missään alennuskoodia, sillä alennustahan ei voi pitää jatkuvasti. Silloin se olisi normaalihinta :) Ilmoitan heti kun saadan joku ale-kamppis taas!! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta