Totuus herkkupäivästä

 
 
 
Kun aloitin elämäntapamuutoksen tammikuussa, niin uutta opeteltavaa riitti. Olin pahassa sokerikoukussa ja syönyt mammakilojen, imetyksen, pikkuvauva-ajan (U name IT) piikkiin herkkuja aina kun teki mieli. Aloitin silti tiukoilla gofatgo-ohjeilla sillä olin niin motivoitunut, että oisin elänyt varmaan vaikka näkkärillä. Ja kun päätin pitää herkkupäivää niin sellainen se myös oli, sanan nimenomaisessa merkityksessä! 
Nyt eletään jo marraskuuta ja herkkupäiviä ei ole näkynyt meillä päin ihan samalla tavalla enää toviin. Tämä asia on kuitenkin tuoreimpia muutoksia ja kun elämäntapamuutos alkaa pikku hiljaa juurtumaan elämäntavaksi niin toivoisin, että uuden harrastuksen myötä siitä tulisi enemmän tankkauspäivän kaltainen syömispäivä jolla tankataan kehoa, eikä mikään päivä jolloin herkutellaan aamusta iltaan jotain epäterveellistä.
 
Se miksi kartan rasvaista ja sokerista ruokaa johtuu siitä, että 
A. siitä tulee ”body-ruokaan” tottuneelle maha kipeäksi
B. sen jälkeen on turvoksissa monta päivää
C. normaaliin ruokavalioon palaaminen on yllättävän vaikeaa
 
eli vaikka ajattelisikin niin, että koska urheilee paljon ja olisi varaa syödä niin se vaan ei ole sen väärti. Lisäksi omat ruokahimot ovat muuttuneet vuoden aikana paljon enkä koe enää vanhoja herkkuruokia niin älyttömän houkutteleviksi. Tietysti jotain makeaa ja ihanaa saa syödä jos haluaa :)
 
 
 
Mutta introsta eteenpäin oman vapaasyöntipäiväni kulkuun:
40g kaurahiutaleita, 100g raejuustoa, 100g banaania, 100g jogurttia
annos on iso!
+vitamiinit
Jahas, lounaaksi ois sitten sitä perunamuusia :D ja yllätyksenä lihaa vain 1/2 normaalimäärästä
Mmmmm..
Välipalaksi riisikakkuja ja banaania
tässä välissä jumpalla
 
eväänä oli salin jälkeen 120g banaania,
25g heraa, 5g glutamiinia ja 5g leusiinia ja BCAA-kapselit
 
salin jälkeen tein naudanlihapihvejä
pilkoin tomaattia ja sipulia…
kuvasta puuttuu Cheddar, hampurilaisten ”thö thing”
ja sulloin ne Pirkka-hampurilaissämpylän väliin!!!
Tässä näkee kuinka suuria mun lautaset on kun Pirkan Iso hampurilaissämpylä näyttää noin pieneltä!!
Kaverina  lohkoperunoita.
laitetaas nyt vielä lähikuvaa kun kerrankin on herkullinen ruokakuva ;)
Home-made-burger!
valitettavasti kitudieettiläinen tulee nopeasti ähkyyn!
Mun vatsalaukusta on tullut säälittävän kokoinen, häpeä!
vähän ajan kuluttua mahtuu kuitenkin jätskiä: AINO! <3
 
Sitten söin vielä ennen nukkumaan menoa yhden hampurilaisen pienellä pihvillä ilman kastikkeita. Voin sanoa et superähkyssä olin ja enempää en ois jaksanut. Tällaisena päivänä kun koitin syödä hiilihydraatteja paljon niin huomaan kuin vähän viikolla oikein syön… Muhun ei kertakaikkisesti meinannut oikein mahtua ja kun käytin koiria ulkona niin olin ihan täynnä :) Mutta nyt taas jaksaa viikon tällä energialla! Sehän se on se pääasia :) Ja et aineenvaihdunta tykkäis hyvää.
 
 
energiaa: 2736 kcal
proteiinia: 146g
hiilihydraattia: 321g
rasvaa: 94g
 
Tää ei siis mikään ohjeistettu päivä vaan ihan vain mun mielen mukainen päivä enkä tässä jaa mitään neuvoja mitä kenenkin tulisi syödä ;) Herkkupäivä on vain herättänyt sen verran kiinnostusta ja siksi kirjasin nyt tätä teille ylös! Voipi olla, että ideaalitilanteessa sen kannattaisi sisältää vähemmän rasvaa ja olla siis vähän ”herkuttomampi” sillä oon esimerkiksi tänään ollut mahasta todella kipeä :/ Etenkin tuo jäätelö ja esimerkiksi hampurilaisten juusto on rasvaisina saaneet mun suoliston shokkiin. Mutta oppia ikä kaikki :) 
 
Ja jotta ei jäis ainoastaan hampurilaiset mieleen niin tässä kooste viikon liikunnoista:
 
maanantai: sali, kävely 60min
tiistai: sali, kävely 45min
keskiviikko: kävely 30min,  juoksu 50min+kävely 30min
torstai: sali, kävely 70min
perjantai: –
lauantai: sali, T-kävelytreenit, kävely 60min
sunnuntai: kävely 60min
 
Tämän viikon aikana olen siis tehnyt 4 salitreeniä, yhden juoksulenkin ja sen lisäksi käynyt joka päivä reippaalla kävelylenkillä, lukuunottamatta lepopäivää perjantaita jona en tehnyt mitään. Kävelyt on siis yhtenäisiä lenkkejä koirien kanssa reippaalla tahdilla eikä mitään yhteenlaskettuja aikoja päivän aikana kertyneistä koiran ulkoilutuksista. Lasken ne tässä kuitenkin aerobisiksi :)
 
Uutta viikkoa odotellessa, olkoon se edellistäkin parempi!
Anna

48 vastausta artikkeliin “Totuus herkkupäivästä”

 1. Voi, kun mieki saisin mielen samalle linjalle sun kanssa. Vaikka tässä on 1,5 vuotta menty body-ruokaa syöden, niin edelleen sokerihimo ja tunnesyöppö vanha minä iskee kehiin aina välillä. Varsinkin näin syksystä ja talvesta on vaikeaa pitää itseään kurissa. :/

  Onneksi olen löytäny näin hyvän motivaattori blogin ;) Kiitos siitä :)

  • Tää on mullakin työstön alla :) Jotenkin se vaikeuttaa koko hommaa jos herkuttelu menee överiksi. Ja lipsunta jatkuu muillekin päiville… Mut toivotaan et opitaan tässä :)

 2. Must tää on hyvä näyttää ihmisille että voi pitää ns. tankkauspäiviä ja SILTI saada tollasia tuloksia kun sä olet saanut, jos se vaikka motivois paremmin lähteä siihen laihdutusprojektiin kun näkee konkreettisesti ettei tarvii elää just pelkällä näkkileivällä niinku joillaki saattaa olla oletuksena :) Mäkin oon miettinyt et kirjottaisin tankkauspäivästä mut jotenki oon hävennyt sitä vaikkei siinä oo ees mitään hävettävää, ihan typerää! Mut kai määkin nyt sit voisin :)

  • Mulla kävi ihan sama mielessä mut eihän siinä mitään, sillä tällaiset päivät on mulla ainakin kuuluneet ruokavalioon silloin tällöin koko vuoden :) Hyvää ne tekee ;) Laita ihmeessä postausta aiheesta! :)

 3. Mielenkiintoinen postaus. Luin ensin päivän ruokia ja ajattelin, että ihan normaalia diettiruokaa. Sitten tulikin hampurilaiset, lohkoperunat ja jäätelö, joten päivä rupesikin näyttämään tankkaukselta. Varmasti tekee hyvää välillä tankata hiilarivarastot täyteen, niin jaksat taas vähähiilihydraattisempaa ruokavaliota. Ja muutenkin auttaa varmasti pysymään ruodussa, kun välillä syö vapaammin.
  Olet hirveästi tehnyt työtä ja tulokset ovat ihan huisia. Hyvä sinä !!!

  • Mulla on sen verran tiukkaa normaalisti et tuossa tosin oli jo aamupalalla enemmän kaurahiutaleita, sit vielä banaania ja jogurttia mutta kyllähän ne herkut sinne iltaan jäi ;) Olipas maukas päivä! Varsinkin tuota banaania voisin syödä vaikka joka päivä :P :)

 4. Hei, lueskelin blogiasi sieltä täältä ja hienoa tulosta. Itselläni vähän samantapainen urakka,olen 168 kg ja jossakin vaiheessa raskauksien jälkeen totesin painavani 75 kg. Sain 10 kg omin konstein pois, tosin Jutan GFG antoi alkusykäyksen myös minulle, mutta siitä itselleni ei ohjeiden noudattamisesta huolimatta jäänyt käteen kuin parin kilon pudotus. Säännöllisellä syömisellä ja liikkumisella olen sitten itse saanut loput pois ja paino nyt 65 kg. En tosin omista puntaria, mutta peili kertoo enemmän eli tämän hetken tarkaa painoa en tiedä. Mietin vain, että sinulla oli tuolla muutama raskauskuva. Itse omasin myös raskausaikana niin suuren vatsan, että minun luultiin odottavan kaksosia ja mitkään äityshousut eivät riittäneet vatsan ympäri :) Kuten arvata saattaa, muistoksi siitä on jääneet melkoiset raskausarvet ja niistä myös sinä mainitsit blogissasi. Kun on kiinteytynyt itse arvet ei minua niin kauheasti haittaa, mutta juurikin vatsalihaksia tehdessä, hooveria jne hirvittää se lörpöttävä pussi joka sieltä roikkuu. Tai kontallaan oleminen, missä totuus paljastuu. Olen jo miettinyt että täytyykö minun lähteä leikkaukseen vai mitä. Onko sinulla tätä samaa ”ongelmaa”? Ja jos on, niin oletko saanut vinkkejä tai tietoa siitä palautuuko iho tms? Itselläni ei asia enää pitäisi olla rasvaprosenteista kiinni, inbodyssa tulokset 21% eli ihan ok. Jotenkin tuntuu että katoaako tuo pussi ja siinä oleva laardi koskaan ikinä minnekään…

  Mutta toivon kovasti tsemppiä loppurutistuksiin tavoitteiden saavuttamiseksi ja blogisi on tosi pirteä ja mukavaa luettavaa :)

  • Moikka! Tuo vatsan palautuminen on kaikilla niin yksilöllistä että on vaikea arvioida minkälainen lopputulos on! Oletko ollut jo kauan samassa painossa ja miten kauan edellisestä raskaudesta on aikaa..?

   Mä oon vielä sen verran painava et mahaa on ja ihan sitä läskiäkin, joten en osaa sanoa mikä oma lopputulos on kun nyt siinä on vielä sen verran paljon ylimääräistä. Joskus löysää nahkaa on liikaa ja ei saa omin konstein pois jolloin vain kirurgin veitsi auttaa :/

   Mun parhaat vinkit on, et tekee ensin kaiken mitä itse voi eli treenaa lihaskuntoa, tekee syviä vatsalihaksia ja sitten tietysti rasvat mahdollisimman alas! Ei kannata tuskailla ennen kuin on tehnyt kaikkensa :)

 5. Tollasia makrolukuja sitä sitten keräsi päivittäin itselleen vuosikausia:( Ei ihme että fläsää kertyi. Mukavaa kun kirjoitit tankkauksesta. Kuten edellinen sanoi tuolla, on kiva lukea että timminä voi pysyä vaikka joskus tankkaa hampurilaisia:)

 6. Omatekoiset hampurilaiset on tooosi hyviä! Hyviltä näyttää sielläkin!
  Mulla oli eilen isänpäivänä herkkupäivä, kun eka oman isän kunniaksi äiti oli tehnyt täytekakun, sen kanssa pari Fazerin sinistä konvehtia. (Lounaaksi oli ollut kerrrmaista pottumuusia ja palapaistia).Sitten papan luo, jossa olikin mangojuustokakkua…Kamala ähky oli koko päivän, vaikka SuperDieetti on jo kaukana takana, mutta kun oon koittanut sen opeilla tässä mennä enemmän tai vähemmän…Mut nyt nuttursta tiukasti kiinni ja ruotuun neljäksi viikoksi. Ja loppuelämäksi?

  t Maria

  • Mulla jäi kaikki isänpäiväherkut koska tankkasin jo lauantaina :/ :) Mut ei se mitään! Ehkä se osuu ens kerralla tankkauspäivälle ;)

   Ja takas ruotuun sieltä nyt ;) Katse eteenpäin :)

 7. Saatan syödä hampparia ihan normaalinakin päivänä eikä tankkauspäivänä. Teen hampparin ruisleivästä, sisälle salaattia, tomaattia, sipulia, tofua proteiiniksi ja omatekemää salsaa tai/ ja oma tekemää guacamolea. Mutta tässä postauksessahan ei ollut kyse terveellisestä versiosta :D Oletko koskaan ajatellut viettää lihatonta päivää?

  • Tein paistijauhelihaan mutta sit oli kuitenkin tuo vaalea sämpylä, tujaus kastiketta ja juustosiivu niin ei nää ihan laihduttajan arkiruokaa ole. Tuollaiset ruishampparit on kyllä kans tosi hyviä, oon itsekin tehnyt sellaisia! :) Uuu, lihatonta…? Ja niinkuin kuin kalatonta myöskin? :) En oo kyllä ajatellut :D

   Oon kasvanut kodissa jossa on pesco-vegetaristi mutta harvemmin ruoka oli silti täysin kasvisruokaa. Vaikka kasviksista pidänkin niin en ole tottunut käyttämään vaikka tofua korvikkeena :)

 8. Hyvä postaus! Monelle varmasti silmiä avaava…Hyvin liikkuvalle tuo 2700 kaloria ei oo paha ( ja vapaasyöntipäivä), mutta jos mietin ”entistä elämääni” niin tuo kuvaamasi päivän ruuat oli vielä ”kevyitä”. Moni syö tietämättään tosi paljon. Ruokapäiväkirja on alkuun tosi hyvä.

  Nostan hattua sulle ja tavoitteellesi bikinifitnessin. Itsellä ei ole niin kunnian himoisia tavoitteita, vaan ihan peruskiinteytystä/pientä laihdutusta lähinnä. Mut sun blogista saa vinkkeä, ideoita ja uskoa eteenpäin menemiseen!

  Kiitos blogistasi!

 9. Nonni, Mulla alko dieetti viikko sitten. Ajattelin just et mun ei oo kertaakaan tehny mieli lipsua ruokavaliosta. Ei vaikka muut on massailly mun vieressa karkkia, sipsia ja kaikkia isanpaiva herkkuja. Mut nyt ku katoin tan sun blogin ni sulla oli just kaikki hyvia herkkuja mista itekki tykkaan. Thanks ;) Nyt tekee on vesi kielella! Noh, ei se mitaan, haastetta vaan :) Tsemppia treeneihin!

 10. Moi, olen nyt tasan pari vuotta pysynyt samoissa mitoissa ja siksi alkaa epätoivo iskeä. Olen hyvin tyytyväinen, että sain painoni siihen missä se oli ennen raskauksia. Harrastan aerobista liikuntaa 5-6 krt viikossa + sali/kahvakuulatreeniä 2-3krt viikossa eli rasvanpolttoa kyllä on kokoa ajan ollut, mutta eipä tunnu tehoavan tuohon ongelma kohtaan. Sain eräältä PT:ltä vinkin, että koettaisin dieettiä, jossa lopputuloksen rasvat kävisi mahdollisimman alhaalla, jolloin tuo loppu rasva sieltä sulaisi pois. Minulla kun ei vain kauheasti olisi intoa enää tästä painoa pudottaa, koen olevani sopivan tiivis paketti itselleni tällä hetkellä ja sitten tulee pelko rintojen katoamisesta :) No maltti lienee valttia ja pitänee harkita vielä tuota ns. kisadiettaamista (en siis ole kisoihin menossa, vaan treenailen vain omaksi ilokseni), jos se on ainoa konsti.

 11. Mikähän mua vaivaa, kun tähän asti viikonloppuisin on tehnyt mieli mässäillä, mutta nyt pari viime viikonlopun vapaasyöntipäivinä oon huokaissut helpotuksesta, kun ei tarvi syödä niin usein/niin paljon proteiinia ja rasvaa? Kaloritkin jäi tänä lauantaina varmaan alle 1000, kun ei oikein mikään maistu jos ei ole ohjelmassa? Teki mieli smoothieita ja kasviskeittoja vain… Ehkä elimistö on tukossa jotenkin?

  • Hmm, enpä osaa oikein sanoa? Jos oot kuitenkin viikot jo miinuskaloreilla tiukasti niin vapaasyöntipäivänä ois hyvä saada enemmän energiaa kuin viikolla. Proteiinia ei tarvitsekaan syödä niin älyttömästi mutta lisää vaikka leipää, banaania ja pastaa sille päivälle :) Luulis et ne menee alas..? Mulla ainakin hiilareitten syönti on helppoa :D

  • Varmaan aika harvinaista tosiaan, että ”tankkauspäivä” vaihtuu ”puhdistuspäiväksi” :) Mutta ehkä mä lisään kasviksia viikolle ja teen välillä smoothien aamupalaksi niin ehkä tämä tästä :) ..tai tankkaan hedelmiä ens viikonloppuna, jos muu ei maistu :) Enpä uskonut, että tällainenkin ”ongelma” vielä tulee :D

 12. Edellinen lisää vielä, ettei kyse ole ainakaan siitä että söisin viikolla liikaa, kun nyt 2 viikossa on tippunut 2kg :)

 13. Niinpä, jos vetäis aamusta saakka suklaata ja kävis vaikka ulkona pizzalla niin kalorit ois jo ihan muuta :D

  Ihana oot Laiskiainen :) Kiva kun oot jaksanut seurata mua alusta saakka!

 14. Moikka! Hauska et kommentoit :) Oon itse sun salainen ihailija, sulla on tosi kiva blogi :) <3

  Luin jo siis sun dieetistä, vitsit miten mahtavaa et oot jo siinä vaiheessa!! Kauheesti tsemppiä :) Mullahan on Minnalta ohjelmat mutta en tiedä onko tää yhtään mitään vapaasyöntipäivältä tavoitellaan, hihii ;) Ehkä mäkin oon joku päivä jossain teamissa ja noin lähellä tavoitetta :) Oot hyvä esikuva meille muille mammoille, go Alona!!! <3

  Kiitos ja tsemppiä sulle myöskin :) Tuun kyllä kannustamaan sua kisoihin keväällä!

 15. Mietin vastikään juurikin tuota herkuttelua. Nuo kolme syytä ovat niin totta. Itselleni varsinkin kohta C, josta seuraa painon jojoilua. Pään kanssa on pitänyt tehdä paljon töitä ja tuo herkuttelun/jojoilun hallinta on seuraava askel.

  • Näinhän se kannattaa, askel kerrallaan tehdä niitä muutoksia! Nyt otat työn alle nuo herkkupäivät :) Mullakin on niissä vielä tekemistä :)

 16. Aika siistiltä toi sun vapaasyönti päivä näyttää verrattuna joihinkin mun syöntipäiviin :D Mä tosin syön koko viikonlopun ihan vapaasti mut viikolla tosi tarkasti, yleensä… Niin kuin sanoit että jos syö paljon sokeria ja rasvaa tankkauspäivänä niin ruokavalioon on vaikea palata. Joo-o, eilisten pullien ym isänpäivä kahvitusten jälkeen tänään on kyllä ollut mielitekoja mitä normaalisti ei ole! Kroppa ihan turvoksissa ja kauhea väsymys päällä koko ajan. Pari dominoa saatoin kahvin kans äsken syödä :D

  • Tää on jo siistimpi siis mitä ihan aloittaessa oli. Silloin saatoin jättää suunnilleen aamupuurot välistä ja syödä lounaaksi pätkiksiä, ei mitään järkeä. Ja ruotuun palaaminen on sit kaks kertaa vaikeampaa :/ Mut jos tää tästä! En oo kuitenkaan ihan pahin herkuttelija ollut määrällisesti mutta ruoan laadussa on parannettavaa :)

   Hah, ai saatoit vai?! ;) :D

 17. Kiva, kun sä jaksat kuvailla sun eväitä! Ja oon aina tykännyt siitä, miten rehellinen oot itselles ja kaikille sun lukijoille! Jos söit karkkia, kerrot sen, etkä vaan puhu yleisesti ”vähän herkkua”. Mahtavaa erica :)

 18. Pakko vielä lisätä, että mukavaa kun jaksat käydä vastailemassa, vaikka kommentteja tuleekin aika läjä per päivä. Kiitos hyvästä blogista, ihan ehdottomia lemppareita :)

 19. Täällä yksi uusi lukija heiluttelee moikkaa! :D Löysin blogisi monen mutkan kautta, kun tein postausta eilen saliohjelmastani. Siihen etsin googlella kuvia ja taisin löytää sitä kautta sun kaveris ja sit sut :) Selasin tätä vaikka kuinka ja ihastuin sun tyyliin kirjottaa, postausten sisältöön ja ilosesti hymyileviin kuviin :) Sulla on ollu kyl upee vuosi! Jään seuraileen koska vaikutat hyvältä motivaattorilta ja sun ruokakuvistakin sain uusia ideoita! :)

 20. Ahhahhah :D Alkoi ihan naurattaa omat herkkupäivät, mitä perseilyä se on noin järkevään verrattuna! Annoit nyt kyllä hyvää esimerkkiä sokerihirmulle ja toivoa taas! :) Asiaa pohdinkin jo aiemmin, että pitäisi saada herkkupäivistä maltillisempia niin tästä sai kunnon potkun persukselle toimia toisin. Päätin, että minun seuraava herkkupäivä muuttuu tankkauspäiväksi. Ja ostan silloin itselleni rieskaa ja appelsiinimehua! En karkkia ja keksiä ja ja ja ja. Haluaisin kans pystyä kirjoittamaan noista päivistä muutakin kuin ”ai kamalaa, mikä sokerihumala!”, mutta kahtena viikonloppuna peräkkäin ei olisi oma pää sitä kestänyt. Nyt niskasta kiinni :) Kiitos siis taas, kun laitat mun pään raksuttamaan!

 21. Tuo on niin totta, sitä herkkupäivää odottaa kun kuuta nousevaa, ehkä ensimmäinen ”herkkuateria” maistuu, mutta sitten tuleekin semmoinen ähky ja inhottava itse inho, koska kyllä se monipuolinen terveellinen ruoka vaan on meidän elimistölle parasta polttoainetta, varsinkin kun siihen elimistö ja mieli on tottunut :)

 22. Vielä sammosta, että ootko kokeillut ton perunamuusin sijasta kukkakaalimuusia? Mä ajattelin kokeilla tänään. Pakastekukkiksia vesitilkassa mikroon, muusataan. Lisätään vähän haudutettua sipulisilppua, suolaa ja pippuria ja pitäs olla hyvää?
  t Maria

 23. Oon niiin koukussa sun blogiin ja on ihan mahtista ku sä jaksat päivittää ja vastailla kysymyksiin ahkerasti. Ansaitsisit jonkun vuoden tsemppari-palkinnon :D

  Mikä tän herkkupäivän/tankkauspäivän tarkotus on? Oon neljä viikkoa noudattanut GFG:tä ja ekat ruokavaliosta lipsumiset tapahtui viikonloppuna (isänpäivä ja kaikkea) mut jäin miettiin et kuin usein sitä sit uskaltais syödä normaalia kotiruokaa? Kerran viikossa vai harvemmin? Tai kuinka kauan esim. tota Jutan GFG:tä uskaltaa noudattaa ettei näivety ihan pystyyn :D Tai mitä siihen vois lisätä ku tuntuu että tosiaan kuihdun silmissä. -a-

  • Kiitos kommentista! Kyllä mä jaksan vastailla mut vähän turhauttaa ne kysymykset joissa kysytään jotain minkä ihan selkeästi mainitsen tekstissä. Ei sillä että tämä siis koskisi pelkästään sinun kommenttiasi :) Herkkupäivän tarkoitus on boostata aineenvaihduntaa joka vähäisillä kaloreilla saattaa mennä ”säästöliekille”.

   Gofatgo:ta ei muistaakseni suositeltu yli 3 viikkoa putkeen mutta jos pidät vapaasyöntipäivän välissä niin sitten voi taas jatkaa :) Lisää sellainen sinne ja anna mennä vaan! Jos sulla ei oo paljon pudotettavaa niin voit huoletta kuitenkin lisätä vähän kaloreita, gofatgo on aika tiukka dieetti ;)

 24. Kyllä tää sun blogi on ihana! Sinunlaisia ihmisiä saisi kyllä olla paljon enemmän.

  Tykkään myös tehdä omatekoisia hamppareita herkkupäivinä, tosin cheddarin korvaan polarilla, pihvit kunnon kanan rintafileet ja sämpylä ruisleivän pohja, ei siis kantta lainkaan. Ihana herkku! :)

  eveterveys.blogspot.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta