Mikä on omaa ruokaa?

Aloittelin aamun kaurahiutaleilla höystetyllä rahkajuomalla, kun ei tehnyt mieli puuroa. Puuron kanssa proteiininlähteenä on raejuusto ja tässä smoothiessa se korvaantuu rahkalla, muuten ainekset on samat, vesimäärää myöten. Itse en makeuta näitä mitenkään mutta olen jo tottunut hieman happamaan makuun.  Pelkistetyn aamiaissmoothien resepti on:

Laihduttajan rahkajuoma
 
1prk maitorahkaa
150g marjoja
10g soijalesitiiniä
30g kaurahiutaleita
2dl vettä
 
rahkan ja lesitiinin päälle kaurahiutaleet
+150g marjoja on 180g
tulee kaksi lasillista
nopea ja helppo aamiainen, kahvin kera tietysti!
Eilen ja aiemminkin on ollut puhetta omien ruokien valmistamisesta lapsiperheessä. Jotkut kokevat sen vaikeana ja aikaavievänä mutta mulle se on ollut luonnollinen tapa ja auttanut mua laihtumisprosessissa. Esimerkkinä kerron tämän päivän eli tällaisen tavallisen lauantain ruoanlaittopuuhista ja miten se mulla onnistuu :) Ruokana on perunamuusi ja lihapullat :P
 
pullat uuniin
sillä aikaa tehdään perunoista perinteinen perunamuusi
ja tältä näyttää Elielin annos
 
josta muusi kelpasi ensimmäisenä ;)
”minä itte”
Linnean annos :)
ja mamman lautanen: 180g perunaa, 100g lihapullia, 2 tomaattia ja pala kurkkua
Eli ei se nyt niin kauhean vaikeaa ollut! :) Tätä oon tarkoittanut kun sanon, että otan omaa ruokaa erilleen jos teen vaikka kastikkeen. Makaronilaatikkoakin olen tehnyt niin, että omaan vuokaan ruoka tulee vaa’an kautta. Jos muut haluavat kalapuikkoja ja ranskalaisia niin silloin teen vaikka tonnikalasalaatin itselleni mutta pääasiassa kaikille kelpaa samoista raaka-aineista valmistetut ruoat. Ainakin tänään päivällisellä syödään samaa, joten en kyki koko päivää keittiössä :D Hyvin jää siis aikaa esimerkiksi lähteä Saran luokse tyttöjeniltaa viettämään ;)
 
Hauskaa lauantaita kaikille!
Anna

28 vastausta artikkeliin “Mikä on omaa ruokaa?”

 1. Samalla tyylillä tehdään täälläkin ruokaa, ensin itselle oma satsi ja sitten pojille/miehelle jatketaan sitä kerma/voi ja muilla herkuilla mitä ei ite syö :D Kotona on kuitenkin kaksi lasta jotka päivittäin pitää ruokkia niin siinä se oma ruuanlaitto minusta menee samalla. Ja tosiaan sen jauhelihan voi paistaa etukäteen isompana satsina ja jaotella valmiiksi annokseksi. Helpottaa paljon!

  • Primassa ja S-marketissa soijalesitiini löytyy luontaistuote/ravintolisähyllyltä. Vihreä peltipurkki, jossa lukee Aktiv Lecithin.Toivottavasti löydät etsimäsi :)-J-

  • Aivan, Prismoista, Citymarketeista ja K-SuperMarketeista oon ostanut ja on yleensä samassa missä joko luontaistuotteet tai lisäravinteet, vaihtelee kaupoittain missä hyllyssä :) Vaaleanvihreä ja pyöreä peltipurkki siis!

  • Mahtavaa kiitos ! Käyn heti tänään nappaamasaa kotiin. Joskus joku neuvoi että niitä säilytetään kylmässä joten oon jotenkin alitajuntaisesti keskittyny niihin.. Kiitos paljon! :)

 2. No kyllähän tuo nimenomaan on ruokien erikseen itselle tekemistä vaikka raaka-aineet on samat. Mikäs siinä jos sä jaksat aina paistaa ittelles omaan vuokaan ja syödä itse sapuskat ilman kastikkeita. Lapsesi ovat vielä pieniä kuten munkin. Isommat kyllä voisivat jo ihmetellä äidin outoja syömistapoja. Meillä on niin nirsoja lapsia, että jos näytän tuommoista esimerkkiä niin kohta jokainen vaatii jotain extraa itselleen. Oma syöminen on oltava siis 100%sti esimerkkinä ja syödään kaikki ihan samaa. Varsinkin tuo isompi selvästi huomaa, jos syön jotain erikseen (olkoon se aamusmoothie tai makaroonilaatikko eri vuoassa) ja rupeaa vaatimaan mun ruokiani.Sain eilen PT:ltä oman ruokavalioehdotukseni ja kyllähän siinä säätämistä on vaikka hän lupasikin tehdä semmoisen ruokavaliomallin joka käy koko perheelle.

  • Hmm.. miksi mä luen usein sun kommenteista rivien välistä jotenkin harmistuksen ja aika kovankin arvostelun… Muistan esimerkiksi sen, että et ikinä syöttäisi samaa ruokaa lapsille kun nämä fitness-kisaaja äidit, lisäravinteet epäilyttävät, mun bikinin alaosa ei istu ja viimeisenä tämä että olet huolissasi, että annan huonon syömisen mallin lapsilleni. Täytyy myöntää että siitä tulee kyllä vähän paha mieli :/ Puetkohan sanasi jotenkin väärin, että ymmärrän kommenttisi tahattomasti hieman nihkeiksi? Haluaisitko itse saada samaan tyyliin kirjoitettuja kommentteja blogiisi?Itse oon ollut raskausaikoja lukuunottamatta normaalipainoinen ja syönytkin aikalailla terveellisesti. En siis ymmärrä miksi mun antama ruokamalli olisi jotenkin huono, kun vältämme teollisia/rasvaisia ruokia ja syömme paljon kasviksia ja puhdasta kotona laitettua ruokaa. Jos mun 4-vuotias haluaa samaa ruokaa niin olen vain iloinen! Saa ottaa mun makaronilaatikot ja parsakaalit ilman muuta :) Monesti oon antanutkin ”mun omat kanat tai jauhelihat” jos on halunnut samaa. Väittäisin, että meillä lapset saa aivan hienon ruokamallin kotoa eikä neuroottisesti ruokaan suhatutuvan äidin mallia joka sinulla on valitettavasti ollut :/Mun mielestä lasten ei tarvitse olla äitien mammakilojen tiputus dieetillä, ja jos sinulla on lasten painon kanssa ongelmia niin miksi sinun pitää syödä samaa runsasenergistä ruokaa mitä haluat heille tarjota? Yhtälö kuulostaa melkeinpä mahdottomalta, mutta kuten sanoit niin kaikki tekevät tyylillään. Niin sinä kuin minäkin :)

  • Mäkin oon noita Iiriksen kommentteja katsellut harmitellen. Sä oot Erica tehnyt hienon työn ja oot selkeästi mitä ihanin äiti ja vaimo. Joillakin ihmisillä on vaan tarve keksiä valittamisen aihetta kaikesta.. mutta yleensähän ne valittaa, jotka ei oo tyytyväisiä itseensä ja omaan toimintaansa :)

 3. Moi taas,Kiitos tästä postauksesta! Ja ihan oikeessa olet, mitä vaan pystyy kun tarpeeksi haluu.Itse asiassa mäkin suosin paljon lihapullia just sen takia, että niitä pystyy ottaan helpommin erilleen, ja syömään esim. salaatin kanssa (vrt. esim. siihen makaronilaatikkoon). Mä en muuseista, riisistä ja makaronista niin paljon välitäkään, vaan syön hiilaria mielummin puurona ja ruisleipänä. Hyvä idea kyllä ottaa se erilleen siitä makaronilaatikostakin jo tekovaiheessa!Ja eihän meilläkään aina niin härdelli ole sen syömisin kans.. :) Kai tuolla uhmiksella on nyt vaan joku ’syötä minua’ -vauvaleikki, ja nuorin on minä-itte vaiheessa, joka tarkoittaa järkyttävää sotkua.Mä oon urheillu koko raskaudet ja kilomäärä ollut +20kg luokkaa. Ei sekään vähän ole, mutta olen saanut suurimman osan imetysaikana pois. Urheiluun mä aina löydän sen raon kyllä jostain, tunnin lenkin saa kyllä mahtumaan päivään! Ja jos ei yksin pääsekään liikkumaan joka päivä, niin onhan tän hyötyliikunnan määrä aivan mahdoton lapsiperheessä! Siivota saa niin paljon kun haluaa, se ei lopu ei! Ja ulkoilllessa voi pistää isommat pyöräilemään ja pienimmän vainuihin ja taas on 45min kävelty puistoon ja takaisin. Toista se on sitten taas toimistotöissä, kun on käytännössä istuttava 8h päivässä. Eli on tässä paljon hyviäkin puolia.Tsemppiä siis meille!

  • Juu näin on, kannattaa katsoa niitä positiivisia puolia aina :)Mä oon tosi kiitollinen noista koirista kun nuorempi sormiruokailee tai sotkee lusikalla :) Ei tarvi ruoan jämiä pestä lattioilta kun on nuo kaksi innokasta siivoajaa :D Aina kun ollaan jossain muualla niin katson kauhistuneena lattiaa, että meistäkö tuli tuollainen sotku -ou nou!

 4. Iirikselle piti kommentoimani: Kyllähän lapsien pitää oppia, että aina kaikki ei koosta lautastaan aivan samalla tavalla kuten itse. Ja joskus äiti syö jotain mitä lapsi ei saa. Se on sitä aikuisuutta ja aikuinen päättää, piste. Onhan ihmisillä allergoita ja muita ruokarajoitteitakin koulussa, päiväkodeissa, ym. Yleisesti voisin sanoa, että tommonen ”emmäkykene kun mulla on pieniä lapsia” on aika pitkälti tekosyitä. Ja tän tiedän omasta käytöksestäni, koska tätä ”3 pientä lasta” -korttia käytän koko ajan itsekin. Vaikka tiedän niin tasan tarkkaan, että kyse on omasta valinnasta syödä epäterveellisesti eikä mitenkään liity lapsiin. Sanotaan nyt vaikka, että on sitä makaronilaatikkoa ruokana. Jos laittaa itselleen yli puolet kasviksia lautaselleen ja vähentää sen makaronilaatikon määrää, korvaa vaikka osan annoksella proteiinipitoisella raejuustolla niin voila, sitä syö lähestulkoon kuten lapsetkin, mutta lautasella on vain iso keko vihanneksia.Lisäksi haluaisin vielä sanoa tosta, että lapset alkavat vinkua samaa ruokaa kuin äiti. Jos pääsääntöisesti kaikki syö suht samaa (kuten tuossa Ericalla, jossa Erica oli vain jättänyt itseltään kastikkeet pois ym.) niin mun mielestä ruokailijoille pitää antaa ruokarauha eikä ruveta vinkumaan sitä mitä toisen lautasella on. Yksi ottaa enemmän porkkanaa, toinen ottaa ehkä ketsuppia sen makarooniloodansa päälle. Mutta jos aletaan pelleilemään ruokapöydässä ja vääntämään siitä, kuka saa mitäkin, niin meillä lähtee laps pois ruokapöydästä ja jääpi sitten ilman. Kyllä jokaisen pitää saada rauhassa syödä ja nirsoille sanon, että jos ei maistu oma ruoka, niin sitten voipi olla nälässä. Ehkäpä se sitten seuraavalla aterialla maistuu paremmin ;). Ei meillä lapset näistä asioista päätä.-Lottis

  • Kiva kun Lottis puolustaa :) Meillä ei yleensä lapset halua mun kevytversiota vaan nimenomaan mielummin niitä lihapullia kastikkeen kanssa. En syö mitään niin erikoista, etteikö sais vaikka niitä mun kuivia lihapullia jos kovin tahtoo :) Ja totta tuo, voi sitä makaronilaatikkoakin syödä, jos tekee juuri noin :)

 5. Itsekin takerruin tuohon Iiriksen kommenttiin! Kuulostaa pahasti tekosyyltä.Tottakai äiti voi syödä eri ruokaa kuin lapset!

  • Munkin mielestä voi etenkin jos haluaa laihduttaa… Jos ei tarvitse tiputtaa painoa niin ylläpitoon sopii samakin ruoka kuin muulla perheellä.

 6. Anonyymille sanoisin, että mä laitan kyllä lapsellekin vihanneksia ja raejuustoa lautaselle, eli ei se mikään tekosyy ole vaan makaroonilaatikkoa meillä syö koko perhe ja koostaa lautasen aika pitkälle samalla tavalla. T. se tekosyytäti. Mut mä en todellakaan kokkaa itselleni eri makaroonilaatikkoa kun muu perhe syö…jos nyt tähän makaroonilaatikkoon pitää tarttua:) Lihapulliin en ole koskaan tehnyt kastiketta, joten siinäkin pääsen omalla tavallani ”helpolla”.Ja pöydässä vinkumisesta sanoisin, että kun ja jos kotoa löytyy erittäin pienikokoisia ja pienipainoisia lapsia, niin toi pöydästä pois heittäminen ei ole todellakaan vaihtoehto (kokeiltu kyllä on ja nähty että lapsi oikein hienosti voivat olla vaikka koko päivän syömättä). Lasten syömistä on tutkittu paljon ja just luin, että tuossa vauvaiäastä taaperoikään siirtyessä lasten ruokavalion sisältö huononee selvästi eli mm. vihannekset jää helposti pois. Mulle siis on tärkeää myös opettaa lapsille oikeat ruokailutavat eikä pelkästään itselleni:)Mut nää on mun mielipiteitäni, tämä on Erican blogi ja hän tekee kuten parhaaksi näkee:) Joku toinen tekee eri tavalla.

  • En kyllä Iiris ymmärrä kommenttejasi, anteeksi vain. Erica tekee ihan normaalia kotiruokaa, johon sisältyy myös niitä kasviksia, joiden poisjäämisestä olet huolissasi…Mikä siinä on niin vaikeaa sinulle hyväksyä, että muut tekevät itselleen eri ruokaa, vaikka vain pienillä muutoksilla? Minä olenkin varmasti ihan kauhistus sitten, kun olen kasvissyöjä ja olen aina tehnyt itselleni eri ruuat – lapset saavat itse päättää ovatko seka- vai kasvissyöjiä. HUI! Ja saavat myös maistaa minun ruokiani, kun haluavat. Tähän asti ovat itse valinneet sen lihamakaronilaatikon soijamakaronilaatikon sijasta. Olen niin tottunut eri ruokien tekemiseen, ettei se ole itselleni eikä perheelleni mikään juttu. Lähipiirissä on myös keliakiaa, maitoallergiaa ja diabetesta, jotka vaikuttavat väistämättä ruokavalioon. Eikä niistä tehdä sen isompaa numeroa, toisille on eri ruuat sitten tai tehdään sellaista ruokaa, joka sopii kaikille ruokapöytään tuleville.Pääasia kai on se, että näytetään lapsille se terveellisen ruokavalion malli ja miten lautanen täytetään terveellisesti ja monipuolisesti, vaikka se jokaisella koostuisikin sitten hieman eri raaka-aineista?T

  • Nää oli tosi pelkistettyjä :) Sekoitin kaksi kananmunaa ja seokseen paljon mausteita. Siihen vain 800g paistijauhelihaa -ei muuta. Tuli aika kiinteitä, ei kaikkein parhaimpia. Sellaisetkin on hyviä jos laittaa pussillisen sipulikeittoaineksia veteen turpoamaan ja siihen kananmuna ja lopuksi jauheliha :)

 7. Inspiroiva blogi, jään todella innolla seurailee ja kannustaa siuu! : )Inhoan tehdä tätä, mutta olen itsekin omistanut vasti-ikää blogini liikuntarakkaudelleni, joten tsekkaa jos jaksat ja kiinnostut. kateyslater.blogspot.fi

 8. Mä en ymmärrä tota, kun pitää toisten ihmisten blogeihin tulla nurkumaan ja aiheuttamaan pahaa mieltä :/ Väkisinkin tulee mieleen vanha sananlasku, happamia sanoi kettu…tai jtn sinne päin :)Aika pitkälti samalla lailla teen ruoan täällä kun sieki Erica, enkä koe mitenkään ”työläänä” sitä. Kyllä se aika pitkälti on omasta asenteesta kiinni, kuka minkäkin kokee vaikeena. Ite punnitsen kaikki ruoat ja merkkaan ne kalorilaskuriin ja aika moni kaveri tuota ihmettelee, kun jaksan punnita. Mutta kun ei se mua haittaa, niin ei pitäis muitakaan :)Jatka samaan rataan kirjoittelua kun ennenkin, näitä sun kirjoituksia on niin kiva lukea :)

  • Munkaan mielestä se haaste ei oo siinä kokkaamisessa, joskus se on vaan siinä et sit tekee mieli sitä herkumpaa ruokaa :D Äkkiä sit oma ruoka napaan niin ei houkuta enää :)Mä jatkan, kiitos kauniista sanoista! <3

 9. Heippa Erica! Olen vasta muutama päivä sitten alkanut seurata blogiasi ja olen kyllä tykästynyt. Olen 24 -vuotias ja kamppaillut ylipainon kanssa jo muutaman vuoden. Välillä sainkin laihdutettua 10 kg painonvartijoiden pisteillä, mutta ne on hiipinyt takaisin. Nyt tuntuukin, että olisin taas tarpeeksi motivoitunut laihtumaan sekä muuttamaan elämäntapojani. (Lisää liikuntaa ja terveellinen ruokavalio) Ongelmana on se, että en tiedä mistä ja miten aloittaa? Painonvartijoiden pisteitä en halua enää laskea vaan haluan oppia syömään terveellisesti. En ole vielä tutustunut blogiisi niin tarkasti, että minulle olisi selvinnyt miten sinä aloitit tämän upean ja tuloksia tuottaneen projektisi? :) Ennen ja jälkeen -kuvasi ovat aivan mahtavia ja toivon, että saisin itsestänikin yhtä hyviä kuvia :) Jatka blogiasi samaan malliin, sitä on ilo lukea! :))

 10. Moikka!
  Anteeksi ehkä hölmö kysymykseni…tuo aamiaissmoothie…pitääkö ne molemmat lasilliset juoda sitä smoothieta, vai riittääkö yksi lasillinen aamiaiseksi?
  Olen vähän huono aamulla syömään…:/

  Näytät ihanan pirteältä, hyvä olo näkyy kauas! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta