Lukemista

Ollaan taas täällä kurssilla ja valmiin ruokapöydän äärellä. Otin tänään kuvan kaikesta mitä söin paitsi välipalan ja iltapalan herasta, jota oon juonut rahkan sijasta. Mun shakeripullo on nähty blogissa jo monta kertaa ja siinä ei oo mitään uutta :) Mielummin söisin välillä vaikka sitä rahkaakin mutta en oo jaksanut omia eväitä ostaa vaan oon ajatellut että on helpompi korvata tuolla nuo (herkku)välipalat tai iltapala.

Aamupala: 4-vilja puuro, 30%vähemmän sokeria jogurtti,
3 kananmunan valkuaista ja kahvia maidolla.

lounas: kaalilaatikkoa, raejuustoa, 2 valkuaista, salaattia ja uunijuureksia
päivällinen: kasvispihvejä, uunissa paistettuja perunoita, salaattia ja punajuurta
ei oo oikein ruoka jota söisin ilman proteiininlähdettä joten päälle vähän keittokinkkua…
 
Blogiin on muutama kommentoinut vinkkiä tuosta Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti-kirjasta ja kävin sen tänään ostamassa. Oon seurannut Kaisan kirjoituksia netissä Punttimimmien(pakkis) Faidrana jo ajoista nappi ja kirves. Mimmi on siis sieltä tuttu ja nyt hänen kirjastaan on ollut puhetta jonkun verran. Omaan silmääni pistää se, että kirjan lähdeluettelo on puutteellinen ja minun mielestäni osin ei-tieeteellisistä julkaisuista lähtöisin. Kirjan alkutekstien selitys jättää hieman mietityttämään: ”Kirjan lopusta löydät lähdeluettelon, josta saat hiukan käsitystä siitä, miten olen tätä tietomäärää kerryttänyt. Suuri osa kirjan tiedoista on kertynyt pääkoppaani salavihkaa, enkä muista mistä olen minkäkin tiedon poiminut. Sen vuoksi kaikille asioille ei löydy lähdeviitteitä, vaikka melkoisen kasan olenkin niitä kirjan loppuun listannut.” Kirjan uskottavuus menee tällä maininnalla jo kategoriaan x, vaikka ollaan vasta alussa… Tämä ei siis kelpaisi omissa opinnoissani kovinkaan suositeltavaksi tieteelliseksi aineistoksi, vaan puhutaan jonkun henkilön/henkilöiden omakohtaisista kokemuksista.
 
 

Sinänsä tuolla ei ole mitään merkitystä sen kanssa, koenko kirjan mielenkiintoiseksi ja uskon jo muutaman kappaleen perusteella pitäväni kirjasta ja sen annista. Olen sellainen ihminen, että muutenkin ”höyrähdän” helposti juttuihin ja siksi ehkä vähän pelkäänkin, että olen ensi viikolla BioSignature mittauksessa ja Emerald Balance-jauhe ostoksilla kuin herätyksen kokeneena! :D Mutta katsotaan kun saan tuon luettua ensin!

Laihdutuksessa on kaikki keinot sallittuja ja toki minuakin kiinnostaa kuinka pääsen vatsarasvoista eroon, jos siihen on joku maan mullistava menetelmä. Täytyy silti muistaa lähdekriittisyys, eikä uskoa kaikkea sellaisenaan, varsinkin jos taustalla on kaupallinen yritys. Mielenkiinnolla lähden tämän teoksen kimppuun.
Onko Hormonidieetti muille tuttu kirja, kokemuksia ja mietteitä..?

Anna

21 vastausta artikkeliin “Lukemista”

 1. Itsellä on mennyt vähän usko ravitsemusterapeutteihin ja ns. viralliseen tutkittuun tietoon, kun miettii noita nykyisiä ravitsemussuosituksia (esim. leivän määrä) ja on nähnyt Hanna Partasen tv:ssä. Hänhän osallistui Neljän tähden illalliseen ja valitsi kaupasta esim sitä 0,7% avokadojauhetta sisältävää guacamoledippiä, jonka nimi joudutaan nyt vaihtamaan koska sehän on ihan täyttä huijausta.Ammattitaitoaan hän esitteli kaupassa mm. sillä että osaa katsoa paahtoleipäpaketista suolan määrän. Mitä mieltä olet virallisista ravitsemussuosituksista ja siitä että koulutettu ravitsemuksen ammattilainen pitää tuollaista einestuotetta hyvänä valintana, sen sijaan että valmistaisi ruoan itse tuoreista aineksista? Se että osaa laskea kalorit ja suolan määrän ei vielä itseäni ainakaan ravitsemusosaamisen suhteen vakuuta. :)

  • Mun on ihan pakko vastata tähän. Itse en ole ravitsemusterapeutti, mutta olen opiskellut ravinto-asioita Personal Trainer-ammattini ohessa.On ihan kauheaa, että tällainen yksi esimerkki (Hanna Partanen) saa ihmisille noin väärän kuvan kaikista ravitsemuksen ammattilaisista!!Itse näin taannoin tuon saman jakson ja ihmettelin näitä samoja asioita!!Mutta silti, kyllä ravitsemuksen ammattilaiset osaavat muutakin kuin katsoa suolan määrän ja laskea kalorit. Valtion ravitsemussuositukset ovat pyllystä, mutta onneksi niitä ei kaikki ravitsemuksen ammattilaiset käytä. Nämä valtion ravitsemussuositukset on tehty suurella yhteistyöllä muutaman ison (nimeltämainitsemattoman) elintarvikeketjun kanssa. Heidän myyntiä lisätäkseen ja varmentaakseen on myös ravitsemussuositukset nostettu esim. leivän osalta aivan liian suureksi.

  • Joo tosi kurjaa jos mielipide ravitsemustieteilijöistä perustuu yhden ihmisen huonoihin valintoihin :/ Tosin sillä ei oo mitään tekemistä valtion ravitsemussuositusten kanssa jotka mun mielestäni ei nekään aivan hullut ole. Ne ovat tehty valtaosalle väestöstä eikä vaikka kilpaurheilijalle tai laihduttajalle. Harva vaan syö oikeasti niiden mukaan…Mun mielestä on hyvä ettei suositukset muutu joka trendin perässä ja lähde mukaan hullutuksiin vaikka päivittämistä kannatankin :)

 2. Saat tunnustuksen blogissani nimeltä Hiomattomat timantit. Siellä kysyttiin kysymyspostauksessa parasta blogia, ja valitsin ehdottomasti sinun blogisi! Ja kirjoitin siitä vähän tuonne. Kiitos sinulle todella isosta panostuksestasi tähän, valat uskoa meihin muihin isosti! <3

 3. Heh, Täällä ainakin yksi joka aina innostuu näistä kaikista ja lähtee mukaan kokeilemaan. Sanomattakin on varmaan siis selvää että Emerald Balance kuuluu päivittäiseen elämään nykyisin :XItseasiassa olen ajatellut että lukisin kirjan uudestaan, jos sieltä vaikka löytyisi vielä joku lisävinkki tai muistutusta toimintaan. Mielestäni ihan mielenkiintoista luettavaa, joskaan en tässä vaiheessa muista kuin lähinnä ohjeet nukkua tarpeeksi ja nauttia Emerald Balancea. Mihin sitten tuo viherihme auttaa? No kaikkeen! Tosin omat kokemukseni ovat lähinnä ihon ja hiusten sekä kynsien kuntoon mutta nehän ovat vain ulkoisia merkkejä sisäisestä hyvinvoinnista.. tai ainakin jotain sinne päin. Mukavia lukuhetkiä ja mahtavaa viikkoa!

  • Ei siinä mitään, se voi olla ihan hyödyllistä :D Kiva kun on muita samanlaisia innokkaita kokeilijoita ;)Ihanaa viikkoa sullekin <3

 4. Aa Faidra=Kaisa :D nimimerkki on jäänyt mieleen. Itsekin olen kirjan lukenut ja sisälsi kyllä mielenkiintoista tietoa ja yhdellä Kaisan luennolla olen käynyt, mutta en ole jaksanut sen syvällisemmin perehtyä. Kirja toi kyllä paljon ajatuksia mm ystävästäni kortisolista ;)

 5. Suomessa käy nykyään aikamoinen ”pöllytys” ravitsemuksen saralla ja hyvä niin. Koska saamme nähdä ajan, että funktionaalisen ravitsemuksen ja virallisterveellisen edustajat puhaltaisivat yhteen hiileen? Niinkuin on tehty jo esim. Saksassa ja muualla euroopassa vuosikymmenet. Viralliset ravitsemussuositukset kaipaavat kipeästi uudistusta ja joka kerta kun uudet suositukset tulee, muutos on tyyliin suosi enemmän täysjyvätuotteita :-/ Jutta ja Kaisa tekevät hyvää työtä omalla sarallaan, mutta todellinen muutos tarvitaan ravitsemuslautakuntaan ja Puskan porukkaan, jotta iso pyörä saataisiin pyörähtämään.

  • Niin kai meillä on vähän vanhanaikainen ja jäyhä ilmapiiri muutoksia kohtaan :) Mutta ravitsemussuositusten pitää sopia myös kaikille, eikä ainoastaan marginaaliryhmille joten siinä on oma hommansa kuitenkin.

 6. Puuro ja jugurtti… Ei kuulosta kovin hyvältä… :)Itse olen tuon Kaisan kirjan lukenut pariin otteeseen ja kummallakaan kerralla en saanut mitään irti. Oli mielestäni jopa hieman sekavan oloinen. Nythän Kaisalta on ilmestymässä toinen kirja. Josko se olisi parempi?

  • Ootko kokeillut? :) En oo ainoa kenen mielestä se on hyvää! Kannattaa kokeilla, sitä ei voi etukäteen kuvitella. Söisin puuron aina jogurtilla jos en välittäisi kaloreista!

  • En oo ikinä kokeillut. Ei oo kyllä tullut edes mieleen moinen. Totta turiset, että ei makua voi oikeasti kuvitella ellei maista. Pitää kokeilla joku kerta. Kyllä myös puuro ja raejuusto -yhdistelmä aiheutti ihmetystä jokunen vuosi taaksepäin. Kun maistoin, niin en oo siitä luopunut sen jälkeen. :)

 7. Minkälaista heraa juot? Tai siis merkki lähinnä kiinnostaa, itsellä kun meinaa mennä sormi suuhun noiden kaikenmaailman purkkien ja purnukoiden kanssa ja olisi mukava löytää kans joku ”välipalajuoma”.. Ps. Hyvältä näyttää! :)Terveisin Miia

 8. miksi vauva vatsa jää vuosiksi ilmän uutta vauvaa? miksi aineenvaihdunta ei toimi kuin ennen? vauva valvottaa vielä ehkä vuosiakin, huolta ja ressiä tulee millon mistäkin ja hormonit heittää naista tunteiden aallokossa, pian alkaa rouva oireilla..Mielestäni kirja on mieletön! helppolukuinen kirja vaikeasta asiasta! itse olen fysioterapeuttina saanut kirjasta paljon, myös apua asiakkailleni. Ja nyt tiedän miksi hierontapöydällä makaa usein vanhanaikaisen ateleettisen miehen sijasta estrogeenitissinen mies! Meillä on entisestään panostettu terveisiin elämäntapoihin kirjan lukemisen jälkeen -eikä yksistään ruokaan! Kiitos Kaisa!

  • Kiva kuulla! Jospa löytäisin itsekin siitä vinkkejä :) Sit saisin vauhtia omien makkaroiden sulatukseen, jotka on tosin jo sulaneetkin mutta kyllä lisätiedosta aina hyötyä on!

 9. Minä en täysin ymmärrä tuota, että kaikelle pitäisi olla lähdetieto! Mitä uutta kirja silloin toisi, olisiko se vain kokoelma jo olemassa olevaa tietoa? Kaisa on opiskellut kauan ja paljon, hänellä on ollut tuhansia asiakkaita, joten kokemusta ja toisen käden tietoa on vaikka kuinka jakaa! Se, että jostain asiasta ei ole kirjoitettu artikkelia, ei tarkoita, että tieto ei ole todellista. Itse tutkijana pyrin juurikin uuden tiedon löytämiseen ja pureskelemaan jo kerrotun tiedon vielä syvällisemmin, tällöin ei lähdetietoa ole annettavissa ja olisi väärin sellaista vaatiakaan. Minusta kirja on hyvä ja tervetullut lisä Suomen markkinoille. Se, että joakainen ihminen on yksilö, korostuu minusta hyvin kaisan tekstissä. Esimerkiksi tyhjän vatsan aamulenkit on ihan kasarimeininkiä ja moneen kertaan todettu jopa haitallisiksi. Uutta tietoa pitää myös uskaltaa ammentaa, kun sitä tarjolla on!Kirja tosiian käsittelee moimutkaista asiaa, johtuisiko siitä, että joku kokee sen epäselväksi..?

  • En tarkoittanut sitä ihan noin. Jos väittää jotain olisi hyvä perustaa väite johonkin tutkimustulokseen joka on toistettavissa eikä toimi ainoastaa sen kaupallisen yrityksen omana tutkimuksena… En sano että tässä tapauksessa olisi näin, mutta kyllä tässä maailmassa, miljardien laihdutusbisneksessä saa pitää lähdekriittisyyden mielessä ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta